Forstoppelse hos spedbarn

Spørsmål

Hei, Har en liten gutt på 2 måneder. Får NAN morsmelkerstatning og morsmelk. Nå virker han å ha vansker med avføring, går ofte et par dager mellom hver gang. Er urolig og driver og presser, samt viser tydelige tegn på magesmerter. Hatt en del kolikk før vi startet med NAN. La ikke på seg av morsmelka. Nå lurer jeg på om du har noen gode råd for å lette på avføringen? Er det noe jeg kan gi gutten? Eller noe jeg kan spise for å hjelpe på avføringen hans? Er det andre slag erstatning som er lettere å fordøye?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei,

Det er dessverre umulig for meg å si hva forstoppelsen kan skyldes. Allikevel, det er svært vanlig med forstoppelse hos spedbarn, og ofte vil man se på inntaket av væske. Det er viktig med tilstrekkelig væske for at avføringen skal bli fuktig og glir lett i tarmen. Vanlig morsmelk er omtrent perfekt som den er, men kontroller nøye at morsmelkerstatningen blandes ut med riktig mengde væske (som angitt på pakningen), slik at den ikke blir for konsentrert. Du kan også kontrollere at morsmelkerstatningen inneholder vanlig mengde energi, nemlig 67 kcal per 100 ml. Høyere energiinnhold kan hos noen gi tendens til mageproblemer. Hvis du nylig har begynt med NAN kan det også hende at tarmen til barnet trenger litt tid for å tilvenne seg det, og at det gradvis går seg til. Det kan nevnes at vanlig avføringsfrekvens for spedbarn er omkring to ganger per dag, men at det er stor variasjon fra person til person. Færre enn tre avføringer per uke, stor avføring, smerte ved avføring og lignende, er typiske tegn på forstoppelse.

Når du gir morsmelkerstatning ved siden av amming anbefales det at alle måltider starter med morsmelk (fra begge bryst). Gi deretter morsmelkerstatningen inntil barnet viser tegn på metthet. Les informasjonen på Helsenorge for flere konkrete tips om bruk av morsmelkerstatning: https://helsenorge.no/etter-fodsel/morsmelkerstatning. Det kan godt hende at gode vaner knyttet til måltider bestående av (først) morsmelk og (deretter) morsmelkerstatning bidrar til å bedre forstoppelsesproblematikken.

Jeg vil til slutt bare minne om hva man anbefaler om kost til spedbarn. Morsmelk er vist å gi god helse til barnet, det er derfor veldig bra at du kan gi barnet noe morsmelk! Barn anbefales eksklusiv amming fram til seks måneders alder, hvor vanlig mat kan introduseres gradvis. I tillegg så kan man fra fire måneders alder gi små smaksprøver av vanlig mat, som en finger dyppet i en mos, grøt, suppe eller lignende. Morsmelk må gjerne inngå som en del av kosten inntil barnet er ved to års alder, eller så lenge du (og barnet) ønsker. Et tilskudd av D-vitamin anbefales til alle fra første leveuke, for eksempel i form av tran eller D-vitamin-dråper. Det anbefales også at mor inntar tilstrekkelig med flerumettede fettsyrer: oljer – rapsolje, vita-olje, solsikkeolje, soyaolje, og pålegg og andre produkter laget på disse; flytende og myk margarin – i matlaging og på brødskiva; og fet fisk og fete fiskeprodukter – til middag og på brødskiva. Disse sunne fettsyrene vil gå over i morsmelken, og barnet vil få dem i seg gjennom ammingen.

Håper du fikk noen tips her, og at mageproblemene ordner seg. Dersom det skulle vedvare anbefaler jeg at du tar dette opp med legen din, gjerne i samråd med en klinisk ernæringsfysiolog (KEF) som jobber med pediatri. Forstoppelse er som sagt vanlig, og dette er ikke ukjente problemer blant spedbarn og barn.

Vh Jacob Juel Christensen

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn