Forskjellige fysiske plager uten diagnose

Spørsmål

Hei,
jeg er en jente på 28 år som den siste tiden har hatt vondt i hender og ankler samt skinnlegg. Lillefinger og ringfinger er verst da jeg plutselig har fått problemer med å for eksempel holde i en kniv om jeg skal skjære opp grønnsaker. Når jeg går, får jeg vondt i den kulen i det partiet foran på ankelen hvor det er et mykt parti. Og så gjør det vondt oppover leggen; skinnleggen er ruglete og fæl, og en venn av meg påstår det er beinhinnebetennelse. Men dette setter seg vel ikke i armer?
Noen ganger kan det kjennes ut som en senebetennelse i underarmene, men dette er ikke påvist. Jeg får også ofte stikk under de nederste ribbeina på begge sider. Og jeg har perioder med angst.
Har vært hos legen, og hun har tatt blodprøver på alt som revmatisme og urinsyregikt, samt tatt røntgen av ankler og håndledd. Fant ikke noe negativt på disse prøvene.
Skal sies jeg har en jobb i varehus, med mye gåing, tunge løft og mye butikkbygging.
Spørsmålet mitt er da: Hva gjør jeg videre? Jeg får ofte følelsen av at legen min syns jeg er en hypokonder. Hun svarte bare at prøvene var fine. Og foreslo ikke noen videre undersøkelser annet enn å prøve fysioterapi.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.
I følge beskrivelsen har blodprøver og røntgen ikke gitt holdepunkter for en diagnose. Jeg regner med at du har redegjort for eventuell forekomst av liknende plager i familien din. Arv kan som kjent spille rolle i en rekke sammenhenger.
Likedan tar jeg for gitt at fastlegen din har undersøkt deg med henblikk på leddfunksjoner og bevegelse, smerter i tilknytning til bevegelser og palpasjon av de smertefulle stedene.
Blodprøvene synes å gjøre en kopling mot revmatisk sykdom mindre sannsynlig.
Røntgenbildene gir ikke holdepunkt for feil eller mangler i skjelettet.
Problemene med funksjonen i ring- og lillefinger regner jeg med er blitt vurdert. Hvis ikke, bør kraft og følsomhet undersøkes.
Om problemet fortsetter og nevrologiske faktorer ikke kan utelukkes, bør det følges opp.

Plagebildet ditt er sammensatt; valg av behandlingstiltak blir derfor tilsvarende vanskelig.

For kanskje å komme ett steg videre, kan det være hensiktsmessig med vurdering og synspunkter fra en annen fagperson.
Fastlegen foreslår kontakt med fysioterapeut; det vil omfatte undersøkelse med vekt på sykehistorie og en praktisk, klinisk undersøkelse av funksjoner i arm/ hender, av ryggrad og brystkasse (smerter under de nederste ribbene) samt av føttene.

Spesialist i manuell terapi er en fysioterapeut med spesialutdannelse og har særlig kompetanse på samspillet mellom nerver, muskler og ledd.
Det er ikke uvesentlig å vite noe mer om den periodevis angsten du nevner. Som levende vesener er vi kompliserte, og psyken vår er en naturlig del av den fysiske helheten vi framstår i. Snakk eventuelt med fysioterapeuten om det.

Fortell fastlegen at du vil henvises til vurdering hos fysioterapeut; kan hende kjenner hun en spesialist i manuell terapi i nærmiljøet ditt. Det gjør problemstillingen din til en samarbeidssituasjon mellom to fagkompetanser. Hensikten er ytterligere diagnostisering, slik at en behandling kan skje ut fra en best mulig forståelse av problemene du har.
Det blir mitt best råd til deg.
Lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn