Forhøyete leververdier, kløe, stor mage

Spørsmål

Jeg lurer på om jeg bør være bekymret eller om jeg bare skal være tålmodig og håpe noen tar tak i dette? Kjenner det tar mye av min tankekapasitet, som passer dårlig som firebarnsmor i jobb og deltidsstudent. I 2012 ca fikk jeg påvist høye leververdier uten at det ble gjort noe mer. Hadde intens kløe i venstre håndflate. Etter bytte av fastlege og en lang periode med slapphet fikk jeg på nytt høre om høye leververdier men at det var kyssesyke/epstein barr virus. Var lav på jern. Jeg hadde kyssesyke på 90-tallet en gang og trodde det var noe man fikk bare én gang. Nå nylig dro jeg til my lege(grunnet flytting) grunnet kløe i hånd samt slapphet, svimmelhet og kvalme. Fikk vite at verdiene var veldig høye. Ble satt på time til MR. Denne venter jeg på men i mellomtiden har kløen spredt seg til hele kroppen, jeg har en enorm mage og en rar følelse under ribbeina(der de møtes, høyre side). Legen mente jeg hadde hatt en hepatitt a infeksjon for lenge siden men har lest at det går over? Hvorfor blir jeg bare slappere og kroppen mer ugjenkjennelig? Bena og hendene er hovne. Har helseforsikring og burde sikkert benyttet meg av denne. Jobber som kabinansatt, har lange dager, og er bare kvalm og trøtt og orker ingen ting. Trening er det lenge siden jeg har orket med påfølgende vektøkning. Hva gjør jeg?

Kvinne 44
Svar

Hei,


Jeg har ikke svarene på prøvene dine, så jeg kan ikke si noe om hva som kan være problemet, men det høres absolutt ut som at dette påkrever en utredning. Det er godt mulig at du trenger en MR, men ofte kan man få et ganske godt svar på leverproblemer basert på blodprøver. En annen mulighet er at dette ikke er et primært leverproblem, men at noe annet i kroppen din påvirker kroppen din. Dette kan være alt fra infeksjoner og autoimmune sykdommer til mer alvorlige ting.  Jeg vet ikke hvor lenge du må vente på MR, men jeg ville anbefalt at du benytter deg av helseforsikring og går til en privat lege eller klinikk som kan hjelpe deg fortere. Du er ung, har barn, og dette burde utredes så fort som mulig slik at eventuell behandling kan settes i gang.  Du må gjerne sende inn blodprøvesvar hit hvis du ønsker en tolkning av disse. Hvis du har hatt en mulig leverinfeksjon som hepatitt, da bør du testes for Hepatitt B og C, ikke bare A, og du vil komme til å bli spurt om eventuell narkotika bruk, særlig med sprøyter, sex-partnere, operasjoner eller blodoverførsler, osv fordi disse er risikofaktorer for en del av disse sykdommene. Du vil eventuelt også testes for andre smittsomme sykdommer, slik at du er forberedt på det. 

Jeg håper du får hjelp fort.


Lykke til.


Mvh, 


Nina C Bryhn, MD