Forhøyet kalsium i kroppen

Spørsmål

Kontaktet lege på forsommeren pg. slapphet og og at eg ikkje hadde følelse i låret,eg hadde også stikkninger i låret og smerter.Legen fant høyt blodtrykk pluss høyt kalsiium i kroppen/blodet. Fekk brev idag at han fant forhøyet leverprøver i tilleg høy kalsium.Han vil ta blodprøve av vitamin D. Hva feiler det meg? Takker for kjempelærerigt nettsted! (Er mottaker av nyhetsbrev fra lommelegen.) Medisiner: cozaar Mann, 47 år

Svar

Hei!

Det er sannsynlig at legen din mistenker en såkalt hyperkalsemi, en tilstand hvor du har for mye kalsium i kroppen og hvor det kan være forstyrrelser i kalkstoffskiftet.

Kalkstoffskiftet er viktig for mange av kroppens prosesser og betyr noe for nervesystemet, muskelsystemet og knokler/skjelett spesielt.

Kalsium, vitamin D, fosfat og et hormon kalt parathyroideahormon virker på en komplisert måte sammen for å holde kalsiumnivået optimalt for alle kroppslige funksjoner.

Hvis en av disse mekanismene svikter kan det gi for høyt eller for lavt kalsiumnivå i blodet og gi opphav til en rekke symptomer, blant annet smerter fra muskulatur.

Du kan lese mer om forhøyet kalsium ved å klikke på linken over til høyre.