Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

For tidlig pubertet -grunn til bekymring?

Spørsmål

Unormal tidlig pubertet?
Vår datter som nylig har fylt 7 år har allerede noe kjønnshår, voksen svettelukt og fet hud med endel kviser (på nese og i panne). Hun er tynn/slank, noe høy for alderen. Ingen antydning til brystutvikling. Har vokst endel i høyden de siste par årene. Vond svettelukt startet fra hun fylte 6 år, kviser og kjønnshår har kommet gradvis fra hun var 6 1/2 år. Etnisk norske foreldre, ingen med tidlig pubertet. Jeg tenker at dette er noe som bør utredes videre, er det grunnlag for dette? Hva vil være relevante undersøkelser?

Hun har videre store temperamentsutbrudd som startet fra ca 5 års alder, og innenfor kort tidsrom er det store emosjonelle svingninger. Frem til ca 5 år var hun et veldig rolig barn og lett å ha med å gjøre. Vi har tenkt at mye kan skyldes overgang til skole og store endringer i den forbindelse. Men nå er hun trygg, trives veldig godt og har gode venner på skolen, og har ekstreme emosjonelle svingninger fremdeles. Virker som hun ofte går i en slags alarmberedskap som ikke samsvarer med situasjonen. Ikke engstelig ellers. Føler seg også ofte helt utmattet og sliten, dette kan være på morgenkvisten etter en natt med nok søvn. Lurer på om dette kan ha en sammenheng med kortisolnivå? Trygg og stabil omsorgssituasjon. Er utenom dette en veldig livsglad jente. Henger godt med faglig på skolen, men sliter med konsentrasjon, noe som kommer til uttrykk både hjemme og på skole.
Kan også nevne at hun det siste halve året av og til har klaget over hodepine (ikke veldig ofte) og magesmerter, noe hun aldri har gjort tidligere.

Svar

Hei.

Takk for spørsmålet ditt. Jeg får ofte spørsmål om for tidlig pubertet, da trenden vi ser idag er at både gutter og jenter starter puberteten tidligere enn foreldregenerasjonen. I de fleste tilfeller er det sjelden grunn til å foreta videre undersøkelser, men i deres tilfelle synes jeg det vil vœre riktig å bli henvist til barnelege, om mulig en lege med endokrinologi som spesialfelt. Grunnen til dette er:

1. Alder. Pubertets-tegn startet allerede i 5 årsalderen. Brystutvikling eller utvikling av kjønnshår før man fyller 8 år, eller menstruasjon før fylte 9 år blir regnet som for tidlig pubertet hos jenter, så datteren deres har per definisjon for tidlig pubertet. Dette i seg selv trenger ikke vœre bekymringsfullt da de aller fleste tilfeller er "idiopatiske" (dvs. man finner ingen årsak til at puberteten ble utløst for tidlig).

2. Vekst. Tidlig pubertet fører til tidlig menstruasjon som igjen fører til at skjelettet modnes for tidlig og dermed når man ikke sin "optimale slutthøyde". Det er derfor viktig at man blir undersøkt så tidlig som mulig da det finnes måter å forsinke puberteten på for å unngå at man slutter å vokse for tidlig.

3. Symptomer. Datteren deres har mer enn ett tegn på at puberteten har startet -uren hud, kjønnshår, mulige humørsvingninger som kan vœre hormon-relatert, voksen svettelukt, og hun har utviklet dette mye tidligere enn forventet. Ofte kan man utvikle ett tegn på for tidlig pubertet uten noen spesiell grunn (f.eks. hår under armene eller kjønnhår), der resten av puberteten inntrer til normal tid, men her er det definitivt snakk om flere enn ett tegn og det høres ut som utviklingen har fortsatt siden 5-års alderen.

Jeg vet for lite om magesmertene og hodepinen til å kunne si noe om dette er relatert til pubertets-symptomene. Det er mulig hun ikke føler seg komfortabel med alle de kroppslige og muligens hormonelle forandringene som skjer i kroppen, og at dette kan gi seg utslag i magevondt eller hodepine. Det er også svœrt sjelden, men likevel en mulighet at en svulst på eggstokkene eller hjernen kan føre til for tidlig pubertet. Uten å kunne undersøke datteren deres kan jeg ikke si noe sikkert om det er noen reell grunn til å bekymre seg for dette, men det er helt klart en del av utredningen legen vil foreta seg.

Jeg vil råde dere til å oppsøke lege og evt. bli henvist til barnelege/endokrinolog som kan gjøre en systematisk og grundig utredningfor for å utelukke årsaker som trenger behandling.
Prøvene man vanligvis foretar seg ved for tidlig pubertet er:
1. Høyde, vekst og anslå Tanner stadie (dette er en måte å beskrive hvor langt puberteten har kommet rent fysisk). Det er også viktig å sammenligne verdiene med tidligere undersøkelser for å se hvor raskt man har vokst.
2. Knokkel-alder -dette høres kanskje rart ut i disse Halloween-dager, men innbœrer røntgen av skjelettet for å anslå alder. I deres tilfelle vil man helst se en knokkel-alder som samsvarer med alderen til datteren deres, altså 7 år. Ved for tidlig pubertet kan det vœre at knokkel-alderen er høyere, noe som forteller oss at skjelettet er i ferd med å "modnes" for tidlig og dermed kan føre til lavere slutthøyde slik jeg nevnte ovenfor. Utifra røntgen-resultatet kan man beregne slutt-høyde og vurdere om man bør starte pubertets-utsettende behandling.
3. Blodprøver: de vanligste vil vœre å sjekke hormon/ hormon relaterte verdier slik som FSH, LH, østradiol/testosteron, TSH og LHRH
4. Eventuell ultralyd av indre kjønnsorganer eller MR av hode dersom lege synes dette er nødvendig for å utelukke en svulst.

Jeg vil ikke gjøre deg mer bekymret enn du sikkert er allerede, som sagt er de aller, aller fleste tilfeller av for tidlig pubertet, spesielt hos jenter, noe som skjer uten at man finner en årsak. I tilfellene der man velger å behandle for tidlig pubertet er det for å unngå lav slutthøyde og kanskje enda viktigere; å sikre god psykososial tilpasning da man mentalt ikke er klar for å vœre tenåring når man bare er 7 år.

Jeg håper svaret mitt kan vœre til hjelp som bakgrunnskunnskap når dere møter legen, og ønsker dere masse lykke til!

Mvh.
Jenny Ringnes

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-