Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

For høyt væskeinntak

Spørsmål

Er det helsefarlig med et væskeinntak på 4-5 liter om dagen?
Jeg lurer litt på det etter å ha lest at folk har dødd etter å ha drukket mange liter vann på svært kort tid, gjerne i forbindelse med konkurranser.
Jeg drikker ca 4-5 liter om dagen, jevnt fordelt utover dagen. Jeg drikker mye svart/grønn te (kanskje 2 liter), saft/juice, en del vann og litt kaffe. Brus og alkohol drikker jeg svært sjeldent (kun når jeg en sjelden gang er ute på byen). I tillegg liker jeg godt supper så det blir ekstra væsketilførsel på grunn av det.
Jeg er tørst hele tiden og må drikke noe hele veien. Jeg drikker små mengder om gangen men til sammen blir det som nevnt før ca 4-5 liter om dagen. Jeg går på toalettet ganske ofte (ca en gang i timen).
Jeg vet at økt tørste og hyppig vannlating kan være et tegn på diabetes, og derfor tar jeg blodprøver hos legen annenhver måned. Så jeg kan med sikkerhet si at jeg ikke har diabetes og blodsukkeret er helt normalt.
Men spørsmålet mitt er om et såpass stort væskeinntak kan skade helsa mi over tid. Jeg vet at man ikke bør drikke mer enn ca 2 liter om dagen og jeg har prøvd å redusere væskeinntaket mitt men til ingen nytte. Når jeg prøver å drikke mindre (enn 4-5 liter om dagen) så blir jeg svimmel og uvel og munnen min blir ekstremt tørr.

Svar

Hei.

Der finnes en sykdom som heter diabetes insipidus, (som forøvrig ikke har noe med diabetes mellitus å gjøre (diabetes mellitus = "sukkersyke") )
Det er en sykdom som kjennetegnes av at man produserer store mengder svært vanntynn urin, og derfor får økt tørste. Den skyldes mangel på et hormon. Les mer her:
http://nhi.no/foreldre-og-barn/barn/sykdommer/diabetes-insipidus-1123.html

Den er sjelden, og det er ikke slik at jeg "tror" at du har dette, men det kan være verd å få det utelukket. Ta dette derfor opp med fastlegen din.

Hvis ikke du har denne sykdommen, så er nok væskeinntaket ditt mer psykologisk betinget, og det samme gjelder nok da din opplevelse av å bli svimmel og uvel av å ikke drikke så mye.
Man trenger nemlig slett ikke slike væskemengder som du drikker i det daglige, med mindre man driver mer hardt kroppsarbeid eller langvarig idrett i sterk varme. Da må man drikke mye mere, men da er det helt avgjørende viktig at man ikke drikker rent vann, for da får man lett saltforstyrrelser i kroppen, noe som kan føre til dødsfall, som du er klar over. Man skal da drikke det som heter isotone sportsdrikker, dvs at de har et balansert innhold av salt (og sukker) som tilsvarer kroppens saltholdighet.

Det er potensielt helsefarlig å drikke for mye, spesielt vann, og ditt daglige inntak er klart for høyt. Hvor skadelig det er, avhenger av hvor mye salt du får i deg i tillegg, hvor mye du beveger det osv., men at du helt klar ligger opp med mulig helseskadelige nivåer her, er nok tilfelle. Det er jo i tillegg helt unødvendig, og såfremt du ikke har diabetes insipidus, så skyldes det mest sannsynlig psykologiske årsaker, og du bør få gjort noe med det og endret det. Hva slags hjelp du kan trenge for dette, kan du diskutere med fastlegen din. Det er også fullt mulig at du kan redusere inntaket helt på egenhånd, uten legehjelp, og bare med viljestyrken.

Ha det bra.