Fingerskade

Spørsmål

Bøyeseneskade:
Hva vil det si å ha en bøyeseneskade i en finger, og hvor viktig er det evt. å undersøke en mulig seneskade i en finger etter en klemskade i hånden/fingrer?
Adheransedannelse: (etter et brudd i fingeren)
I et gitt tilfelle hvor det er et ”gap” i deler av bruddflaten på ca 1,5mm, (etter avstivning) hvor uheldig kan dette være med tanke på adheransedannelse, og hva bør man i så falt gjøre for å minske evt. adheransedannelse?
Infeksjon: I tilfelle hvor det har vært betydelig infeksjon i hånden/finger. Hvilken innvirkning vil en slik betennelse kunne ha på evt. nærliggende sene, seneskjede, muskulatur, og nerver m.m?
Immobilisasjonstid: Har det noe vesentlig betyning om immobilisasjonstid ved en fingerskade er på 3 eller 5 uker?

Relevante sykdommer/medisiner: Skade i hånden/finger

Mann, 35 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

I fingrene våre har vi to typer sener, bøyesenene som går på undersiden av fingrene og strekkesenene som går på oversiden. Som det fremgår av navnet så har disse som oppgave å bøye og å strekke ut fingrene, de er forlengelser av muskler som ligger i underarmen.

Den vanligste måten å skade bøyesenen på er ved kuttskader, men de kan i noen tilfeller ryke hvis man får et kraftig rykk/drag i bøyd finger. Strekkesenene er noe tynnere og svakere så her er det mer vanlig at de kan ryke uten at det foreligger åpent sår.

Det er viktig å få undersøkt fingrene hvis det foreligger mistanke om seneskade. Hvis senen er røket helt over så bør denne syes sammen igjen for å sikre full funksjon i den skadede fingeren.

Når det gjelder adheransedannelse så er dette en sammenvoksing mellom sene og bruddsted, dette igjen kan føre til nedsatt bevegelse i fingeren. Når det gjelder om den 1,5 mm store glippen i bruddet kan gjøre det mer sannsynlig med adheransedannelse så kommer dette litt an på hvor bruddet ligger. Hvis det foreligger en bøyeseneskade i tillegg til brudd så bør du få undersøkt dette hos en ortoped, dette er en lege som er spesialist på muskel og skjelettsystemet, slik at du kan få instruksjoner i riktig opptrening av fingeren. Ellers gjelder det å bruke fingeren så normalt som mulig etter avstivning, men unngå store belastninger den første tiden.

Når bein gror så har det evnen til å dekke inn selv store glipper i bruddet, det som bestemmer om en feilstilling er for stor i en finger er om fingeren er rotert om sin egen akse. Dette kan du se hvis du knytter hånden lett og ser om fingertuppene ligger noenlunde på rekke (dette gjelder alle fingre utenom tommelen.).

Når det gjelder innvirkningen av en infeksjon så kommer dette helt an på hvilken infeksjon det dreier seg om. De fleste infeksjoner gir ingen senskader så lenge de blir behandlet riktig.
I noen få tilfeller kan man få infeksjon i benvevet (osteomyelitt), dette kan ofte ta lang tid å behandle.
Man kan også få infeksjon og betennelse i senefester, seneskjeder, og leddkapsler i hånden, slike tilstander er ofte svært smertefulle og langvarige. Har du symptomer på betennelse i hånden så bør du få sjekket dette hos lege slik at du raskt får den behandlingen som kreves.

En finger bør generelt sett ikke immobiliseres i mer en 3 uker, dette for å unngå tilstivning. Tommelen tåler noe lengre avstivning. I noen tilfeller kan det være påkrevd med lengre behandlingstid, dette gjelder ved enkelte ligamentskader og ved noen brudd i håndrotsbeina.

Hvis det er slik at du har fortsatte store plager etter en skade i hånden/finger så bør du få sjekket dette opp hos lege. Hendene våre er svært sammensatte og det kreves spesialkompetanse for å behandle mange av de mer kompliserte skadene.

Håper dette har vært til hjelp!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-