Fertilitet

Spørsmål

Hei

Jeg ønsker en second opinion på en utredning som nylig er avsluttet. Ved en tilfeldighet ble det avdekket tegn på hypergonadotrop hypogonadisme i forbindelse med andre hormonprøver. Etter noen flere sett med prøver så kontaktet fastlegen min en endokrinolog og konklusjonen ble "ingen indikasjoner på at behandling er nødvendig.". Jeg gikk også videre med dette for å få svar på hvorvidt fertiliteten er intakt, noe jeg også informert fastlegen om, men jeg lurer litt på om han kan ha misforstått noe noe i prosessen. Jeg får inntrykk av at konklusjonen hans er at så lenge fritt testosteron er normalt, så betyr ikke forhøyet FSH noe, men jeg kan ikke få dette til å stemme overens med noen artikler jeg har lest om emnet. Her er for ordens skyld de siste prøveresultatene:

S-FSH : 28 U/L (ref. 1-12)
S-LH : 8 U/L (ref. 1-10)
S-Testosteron : 6 nmol/L (ref. 8-35)
S-SHBG : 16 nmol/L (ref. 8-60)
Fri Testosteron : 3,9 (ref. 2,3 - 9,9)

Ut fra alle artikler jeg har lest, så indikerer dette mulig infertilitet, noe en fertilitetsklinikk også mente basert på hva jeg husket fra prøvene, men nå har jeg altså fått alle verdiene og ønsker derfor en mer helhetlig vurdering. Dersom dette indikerer infertilitet, kan fastlegen rett og slett ha glemt den problemstillingen og heller kun tenkt på hvorvidt det var nødvendig med testosteronbehandling? Ønsker også tips om veien videre for mer utredning og om det evt. finnes behandlinger som kan fungere.

Hvis relevant kan jeg opplyse om at S-LH tidligere var noe høyere (utenfor referansenivå), men ser ut til å ha gått ned. S-FSH har holdt seg noenlunde stabilt i området der den befinner seg nå. Jeg er også overvektig (BMI på ca. 33) dersom det er av betydning.

Jeg håper jeg har fått med meg det relevante for å få et svar jeg kan bli klok på.

Svar

Hei,

Svaret på hvorvidt du er fertil vet jeg ikke, men jeg regner med at de har undersøkt deg? Hvis du har normal størrelse på testiklene dine, og du har normalt testosteronnivå, er du antagligvis fertil. Du kan godt være fertil med lave spermnummer, så lenge spermiene er normale. Dette må vurderes med blant annet en sæd prøve. Jeg regner med at de har spurt deg om du har normal luktesans osv, og at de har etablert at du har såkalt idiopatisk hypergonadotrop hypergonadisme, og at de har sett på sæden din under et mikroskop.
Hvis du har videre spørsmål, ville det være greit om du fikk se en fertilitetsekspert slik at du kan føle at du har alle svarene du ønsker. Det er rimelig at du skulle få konkrete svar på disse meget fornuftige spørsmålene du stiller om et viktig tema.

Mvh,

Nina Bryhn, MD