Farlig operasjon?

Spørsmål

Hei,

Søsteren min har fått Struma i halsen som er gått synlig. Hun har vært hos sin faste lege flere ganger i forbindelse med sykdommen. Hun fikk beskjed om å bruke medisin (husker ikke navnet i farten) for å redusere kjertelen som har vokst ut i halsen hennes. Medisinen skulle hun bruke i 6mnd, muligens dette skulle minske kjertelen. Mne dette hjalp ikke. Nå har hun fått operasjons tid i september for å fjerne denne.

Hele familien er særdeles bekymret for henne. Vi har fått høre om mange hendelser hvor personer har dødd etter noen år (2-5 år) pga operasjonen. Det sies at denne kjertelen er veldig viktig for kroppen. Stemmer dette ?

Eneste bivirkningen legen har fortalt er at det kan hende at det skjer noe med stemmebåndet, men ikke noe mer enn det. Muligens legen ikke ville skremme henne helt. Derfor skriver jeg til dere for å høre mer om denne sykdommen.

Jeg ønsker at dere er 100% ærlige og forteller meg om alle bivirkninger som kan komme etter operasjonen. Hvor viktig er denne kjertelen for kroppen ? Kan hun risikere å bøte med livet hvis denne operasjonen foretas ? Finnes det ikke medisiner som kan redusere dette ?

Vi har hørt mange tilfeller hvor døden har inntruffet mennesker som har tatt en slik operasjon. Det er jo ikke vanlig at en person i 20 års alderen får noe sånt. Min bestemor hadde dette, hun ble operert og døde pga lammelsen i kroppen etter par år. Men om det var pga dette er uvisst.

Håper at dere gir meg et ordentlig bilde av hva som kan ha skjedd.

Med vennlig hilsen

Relevante sykdommer/medisiner: Struma

Kvinne, 20 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Her er dere nok bekymret uten grunn.

Struma betyr ganske enkelt at skjoldbruskkjertelen er forstørret. Det kan skyldes at stoffskiftet er for lavt eller for høyt, ofte foreligger det en betennelse i kjertelen som gjør at den fungerer dårlig og blir større.

I mange tilfeller kan man behandle dette med medisiner, men når det ikke virker godt nok eller kjertelen er såpass stor at den gir plager, kan man fjerne hele eller deler av kjertelen.

Hormonene som kjertelen produserer er nødvendige for at vi skal kunne leve. Imidlertid er det relativt uproblematisk å fjerne kjertelen, fordi tyroksinhormonet kan man få som medisin i stedetfor, som en erstatning for det som tidligere ble produsert i kroppen. Man må bruke medisin resten av livet, men det er på ingen måte slik at man dør av en slik operasjon. At man skulle dø etter noen år etter operasjonen eller få lammelser er IKKE sant.

En komplikasjon som kan oppstå ved en slik operasjon er at man kommer borti nerver som styrer stemmebåndene. Noen får heshet etter en slik operajson, men på langt nær alle. Bestemoren din har nok hatt en annen sykdom som ga henne symptomene du nevner.

Dette er et inngrep som er vanlig og som utføres daglig på sykehus i Norge. Dere skal ikke være bekymret for dette!

Lykke til!!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-