Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Familie problemer

Spørsmål

Hei! Jeg og min mann (!) har det veldig vanskelig for tiden. Jeg er da gift med verdens beste mann, som også er odelsgutt på en gård. Han har en fantastisk familie , som vi er veldig glad i! Vi har også fått en sønn nylig. Vi har vært hyppig på besøk til svigers siden han ble født. Det har jeg slik at mannen min har tre søsken. Hun ene søsteren , som er den som tilsynelatende er "favoritten" til spesielt moren, har en kjæreste som kan være ekkel mot mannen min og jeg. Dette ser ikke familien hans, og de tror vi finner på dette for å splitte familien. Noe som selvfølgelig ikke er vår intensjon, dette har vi også nøye forklart, vondt annet fordi jeg selv ikke har noe stor familie og elsker å være sammen med hans. De elsker & forguder denne kjæresten til søsteren, blant annet fordi han er toppidrettsutøver. Vi har det kjempehyggelig når vi er sammen med han, men noen ganger kommer han med små stikk som er sårende. Sist vi var der, uten søsteren og kjæresten tilstedet, kranglet vi veldig med foreldrene broren hans pga vi ikke liker denne fyren og mannen min hadde kommet til å kalle han en drittsekk. Endte med at vi ble kastet ut og ikke var velkommen til å bo der mer (i en nybygd leilighet i samme hus vi skulle flytte til om 1-2 år), før om 15(!) år. Bestemoren som bor der, nekter nå å bo med oss (generasjonsbolig), da vi kranglet sånn med foreldrene den kvelden. ... enda det var de som begynte å diskutere & angripe oss. Vi har blokkert foreldrene fra sosiale medier nå og de har ikke kontaktet oss. Mannen min føler de setter denne svigersønnen sin foran han og det er UMULIG å diskutere med de ! De vil ikke se hva vi føler. De bryr seg ikke heller , da vi ikke har hørt fra de på 2 uker nå. Vi er veldig lei oss , spesielt med tanke på sønnen vår, men når de kaster oss ut slik, er det veldig hardt å tilgi.. Synes dette er så uendelig trist og er veldig sint. Hvordan kan de gjøre slik? Hele familieforholdet er ødelagt ..

Kvinne 24
Svar

Hei og takker så mye for at du tok kontakt.

Jeg har lest over det du har skrevet noen ganger og forstår at konflikten virker låst nå. Jeg vil derfor forsøke å gjøre deg litt bevisst over noen ting jeg oppdaget i det du skriver. Jeg ser at du skriver at mannen til søsteren kan være ufin og komme med sårende kommentarer ved noen anledninger til både deg og din mann. Du skriver videre at både du og din mann hadde en diskusjon med foreldrene til din mann pga av dere ikke liker denne person.

I en familie med nære og tette bånd, så er slike diskusjoner ofte veldig utfordrende. Det er også et sårbart tema for flere individer, da det ofte er slik at foreldre´s ønske er "fellesskap" som gode. Alt som truer fellesskapet/enheten blir ofte sårbart, og her kommer også et naturlig forsvar inn. For å kunne redusere at et slikt "drama" for utspille seg, så er kommunikasjon og ansvar viktig. Jeg skal forklare deg hva jeg tenker om dette....

Du sier at kjæresten til søsteren til din mann kommer ofte med stikk som er sårende. Akkurat her lurer jeg på om både du og din mann tar deres del av ansvaret og sier i fra direkte til denne person om hva dere opplever som sårende. Kommunikasjon og tydelighet er nemlig alltid viktig mot den det gjelder. Man behøver ikke å havne i en diskusjon for å gjøre dette, men kun "speile" det denne person gjør mot en av dere, med en intensjon om å gjøre denne person bevisst på egen adferd. Om denne adferden da ikke gir seg, må dere også være tydelige med han på deres grenser og konsekvenser.

For å ta et eksempel " Når du sier det du sier, føler jeg meg såret og om du ikke slutter med det, vil jeg måtte trekke meg mer bort fra deg"

Her speiler vi først ut på hva vi opplever, hører og ser, før vi sier noe om følelsen dette skaper og setter grenser for hva som vil skjer om dette ikke slutter.

Når slik kommunikasjon ikke taes direkte med den det gjelder, blir følelser og minner boende i kroppen. Mange har derfor en tendens til å bruke andre personer i nær omkrets til å snakke om disse hendelser. Og der er HER i en familie at et drama lett får utspille seg. Dette fordi man innvolerer andre i familien som har et nært forhold til alle individer i forskjellig grad i et familiesystem. Her utspiller lett dramaet seg, og akkurat dette skaper konflikter og låste relasjoner seg.

Jeg håper jeg har forstått deg rett og at du ser hva jeg vil forsøke å få deg til å reflektere over.

Med Vennlig Hilsen

Ove Andre Remme

Rus og Familieterapeut