Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Falt på snowboard

Spørsmål

Hei

Jeg er en 36 år gammel aktiv jente som står og går mye på ski, og er ellers aktiv innen forskjellige treningsformer. I helgen som var prøvde jeg snowboard for første gang på 20 år!
Det gikk ikke så veldig bra. Jeg datt baklengs rett på rompa, og tok meg ikke for. Jeg slo hodet kraftig ned i bakken, men jeg hadde hjelm, så nakken har kun vært litt stiv etterpå. Det er verre med ryggen! Jeg kjente umiddelbar smerte i nedre del av ryggen.
Etter dette har det ikke blitt bedre, egentlig verre. Jeg har vanskelig for å gå normalt, det er vondt når jeg bøyer meg og det er vondt å bære ting, og et helvete å komme seg ut og inn av bilen. Veldig vondt hvis jeg sitter oppreist i sengen og bøyer meg bakover! Smerten er der hele tiden, men det vondere når jeg beveger meg, enn når jeg er i ro. Når jeg går i oppoverbakke er det spesielt vondt. Jeg klarer ikke gå gå vanlig, men svinger liksom hele kroppen når jeg går så jeg slipper å ta skrittene fult ut.
Hva kan dette være, og bør jeg foreta meg noe?

Svar

Hei.

Du er en fysisk aktiv og frisk ung kvinne på 36 år, som nå falt på snowboard for noen dager siden. Der landet du på baken / ryggen, og etter det har du hatt veldig vondt nederst i ryggen.
Du har ingen lammelser eller andre symptomer som tyder på nerveskade, men "kun" ryggsmerter.
Da er du vel "vanlig" forslått, dvs en kan se for seg at du kan ha blødninger i muskulaturen, leddbånd kan være overstrekt, der kan være forstuing i div. ledd osv.

Slikt går over av seg selv, men med varierende tid avhengig av hvor forslått du er. Det er lurt å bruke smertestillende mens man venter på å bli bra, slik at du ikke låser deg i avverge-stillinger (skjev rygg) for det vil igjen gi kramper og smerter i musklene, og totalt sett mer smerter.

Paracetamol 1000 mg x 3 kan være et godt utgangspunkt. Hjelper ikke det, kan fastlegen din evt skrive ut sterkere til deg.

Det er også lurt å være i moderat bevegelse, for ikke å stivne og for å bedre blodsirkulasjon og motvirke kramper i musklene. Spesielt gunstig vil det være å ta seg en liten forsiktig spasertur, en times tid etter at du har tatt smertestillende, for da vil du klare det bedre. Jeg ser at du skriver at det er vondt å gå, så jeg mener naturligvis ikke en vanlig "lang" spasertur i første omgang, men mer å tusle litt rundt, enten i stua eller rundt huset, og så sakte øke lengden etterhvert som du blir bedre. Strekk på beina flere ganger daglig.

Hvis du da etterhvert mot formodning ikke skulle bli bedre litt etter litt, så kan du vurdere en tur til fastlegen din, men slik du beskriver dette her, ser jeg ikke for meg at legen din kan bidra med noe annet enn evt smertestillende medisiner.

God bedring!