Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Et utredningstilfelle

Spørsmål

Hei! For et drøyt år siden begynte jeg å føle meg unormalt trøtt, sliten og tiltaksløs. Jeg sliter med en generell sykdomsfølelse og føler at allmenntilstanden er redusert. Sliter med hodepine, vandrende smerter i kroppen (usikker på om disse kommer fra muskler eller skjelett), feber (kommer ca 1 gang annenhver uke, ikke målt over 38,5), plutselige svimmelhetsanfall og kvalme. Har den siste tiden også blitt fort anpusten, noen ganger skal det ikke mer til enn å knyte på seg skoene. Har også oppdaget en hoven lymfeknute nederst på halsen, den er ikke øm, kan beveges noe, men jeg ser ikke helt grunnen til at denne skal være hoven. Fjernet mandler i 2008. Hadde en langvarig magesjau i høst, influensa i november og har vært hos ØNH pga refluksproblemer/tilløp til spiserørsbetennelse. Har vært på mange legebesøk og fått påvist noe forhøyede hvite blodlegemer og blodplater over lengre tid. Dette er det eneste som har vært utenom det vanlige. Også forhøyet CD19 verdi på fordeling av lymfocytter. Legene sier dette er tegn på "økt aktivitet", men jeg blir mer og mer frustrert over disse uspesifikke symptomene og svarene. Jeg orker ikke å jobbe med skole, sliter med deltidsjobben, har ikke ork til å være sosial, dropper de fleste treningsøkter og det begynner å bli uutholdelig. Har dere noen formening om hva dette kan dreie seg om? Jeg har time hos fastlegen snart der vi skal diskutere videre utredning. Hvor kan det være relevant å henvises til?

Svar

Hei.

Det er lett å skjønne din fortvilelse, og at du ber om våre tanker om hva dette kan skyldes, siden du ihvertfall hittil ikke har fått noen forklaring på plagene dine ifra legen din.

Det som er utfordringen og problemet, især her over nettet, er at dine symptomer er det vi kaller helt uspesifikke symptomer. Eksempler er: trøtt, sliten, tiltaksløs, generell sykdomsfølelse, følelse av nedsatt almentilstand, hodepine, vandrende smerter i kroppen, svimmelhet og kvalme.
Dette er symptomer som man kan få av nær sagt "alt eller ingenting". Det finnes for eksempel neppe en eneste sykdom eller diagnose, verken fysisk eller psykisk, som IKKE kan gi slitenhet og nedsatt almentilstand, for å nevne ett eksempel.
Da er det altså slik at det ikke er noen som helst av dine symptomer som peker i en-1-konkret diagnostisk retning. Det er kun generelle tegn på "mulig" sykdom. Vi vet også veldig godt at flertallet alle som sliter med slitenhet, trøtthet osv IKKE har noen sykdom som årsak. Det er mao. fullt mulig å få slike plager som du har, uten at det ligger noen sykdom bak. Jeg sier på ingen måte her og nå at det er tilfellet for ditt vedkommende, men det er viktig for deg å være klar over dette, slik at du ikke tar for gitt at du faktisk har en sykdom, bare at den ikke er funnet ennå.
Hva skyldes det i så fall, rent generelt sett, om ikke det skyldes sykdom?
Vel, slike uspesifikke subjektive plager uten påviselige fysiske årsaker kan man få som følge av at alt ved oss som mennesker henger sammen. Absolutt alt vi tenker, føler, opplever, på godt og vondt, virker inn på både psyke OG kropp, ikke minst det siste. Det er derfor man kan få for eksempel vondt i hodet av stress og bekymringer, bli slapp og tiltaksløs av skuffelser og frustrasjon og tristhet osv osv.

Jeg tenker at du må utredes til veis ende av din fastlege, for å se om der finnes tegn til fysisk sykdom hos deg. Før det er gjort, trenger du ikke å tenke i slike psykosomatiske baner som jeg forklarer ovenfor, men det er overhengende viktig at du har med det slike forklaringsmodeller som en teoretisk mulig forklaring, -uten at jeg har noen som helst holdepunkter for å si at det kan være aktuelt i ditt tilfelle. Men det er ytterst vanlig og almenmenneskelig med den typen ikke-kroppslige forklaringer på subjektive helseplager.

Du spør selvfølgelig her om "hva dette kan dreie seg om". Men det kan jeg dessverre ikke svare deg konkret på, siden ingen av dine symptomer peker i noen som helst konkret retning. Den eneste måten å finne ut av slikt på, er ved systematisk og grundige utredninger v/almenlege. Finner legen noe som kan peke i retning av en forklaring, en diagnose, så vil dette sporet bli nøstet i videre. På ditt spørsmål om hvor du evt kan henvises, så er svaret på det at det avhenger helt av om legen din finner noe som helst å nøste videre i.
Foreløpig er ditt tilfelle et åpenbart tilfelle for en almenpraktiker, for her må en som lege "tenke bredest mulig", og ikke lete i bare et smalt spekter av alle mulige sykdommer og diagnoser. Og det er det almenleger som er spesialister på.

Jeg skulle så gjerne svare deg konkret å si at dette "kan muligens skyldes" og så liste opp for eksempel fem konkrete diagnoser. Men om jeg hadde gjort det, så ville det vært tilfeldige valg, altså ren gjetning, og det kunne ha vært skivebom i forhold til hva en skulle se etter.

Finner ikke din fastlege ut av dette, så er det med en second opinion, slik du spør etter her, en riktig god ide i vanskelige utredningstilfeller. Men det må gjøres i form av en reell legekonsultasjon, ikke over nett. Den nye legen må også ha tilgang til din komplette journal, for å se gjennom alt av prøvesvar og utredninger osv, for å se om noe kan ha vært oversett, feiltolket eller lignende
Fastlegen din kan ordne slik second opinion for deg, om du ønsker det, og det hadde jeg nok hatt en lav terskel for å velge nå, om jeg var deg.
Lykke til. Håper at du finner noe informasjon til nytte her.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-