Et år med stadig sterkere smerter i magen

Spørsmål

Hei!
Jeg har vært plaget med smerter i øvre del av abdomen på venstre side med stråling til rygg i samme høyde(i området rundt v. nyre), i snart ett år. Smertene kommer helt plutselig, er helt uutholdelige og føles som at det er noe som skjærer innvendig. Smertene forsvinner raskt igjen, etter få minutter. I etterkant er det ingen nevneverdige symptomer. I begynnelsen kom smertene med 1-2 måneders mellomrom, men fra og med etter sommeren i år begynte smertene å komme oftere. Samtidig kom også verkende smerter i samme område- fra ryggsiden i høyde med v nyre og frem til rett under ribbeina på venstre side. Jeg ville se om det ga seg, om det kanskje var stressrelatert/noe muskulært, men verken akupunktur, ferie eller osteopati har vært til hjelp. Nå har jeg verkende smerter nesten hver eneste dag, og de stikkende/skjærende smertene kommer kanskje 1 gang i uka. Den siste uka har jeg også følt meg svimmel, trøtt, sliten og småkvalm med nedsatt matlyst, og nå verker det mer enn før. Jeg har våknet flere netter av disse plutselige stikkende/skjærende smertene og da får jeg ikke puste eller beveget på meg på flere minutter. Når jeg ligger på ryggen og palperer i området rett under venstre ribbeinsbue og mot brystspissen, kjennes det ubehagelig ut og virker noe spent(mulig det er vanlig?).

Ingen faste mønster på når de stikkende/ skjærende smertene dukker opp. Ingen andre symptomer eller tegn utenom dette. Har ingen barn og er ikke gravid. En del kreft i familien, den eldre generasjonen. Ingen kjente hjerte-karsykdommer i familien.

Fastlegen min har tatt ferie frem til 1. januar og er kun tilgjengelig hvis det er noe akutt. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre, jeg vil jo finne ut av dette så fort som mulig, ettersom det har blitt en del verre den siste uka. Det er ikke meningen at jeg skal leve med dette håper jeg? Håper dere kan gi meg noen nyttige råd om veien videre.

På forhånd takk for svar!

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Nei det er åpenbart ikke aktuelt at du skal ha det slik videre.
Det har en årsak, og årsaken må identifiseres, for å si noe om hva slags evt behandling som kan hjelpe deg.
Nå har du hatt det i et helt år, og du har sett det an, og det har bare blitt verre og verre. Sterke smerter uten kjent årsak, er så avgjort noe man få legeundersøkt, for å få stilt en diagnose.

Det er uheldig at din fastlege ikke er tilgjengelig nå, og derfor tenker jeg følgende, rent praktisk:
Bestill en time umiddelbart over på nyåret, så snarlig som mulig etter at legen din er tilbake. Hør med legekontoret hvor du er tilknyttet, om ikke noen av de andre legene tar ansvaret for hans pasienter mens han er borte, slik fungerer det ofte. I mellomtiden får du ha din lokale legevakt som plan B. Du kan oppsøke legevakten under et slikt akutt smerteanfall, for å bli undersøkt der og da. Smerter som er så sterke at du våkner av de, og ikke får puste, er avgjort noe som en kan bruke legevakten til. Husk å ta med urinprøve, for det jeg tenker mest på her, er nyrestein.
Det behøver selvfølgelig ikke å være det, og det er avgjort ikke slik at jeg nå har "stilt" en slik diagnose her over nett. De diagnostiske mulighetene er mange, og det kan også komme fra mage/tarm-systemet, spesielt sannsynlig om du i tillegg har andre symptomer fra mage-tarmsystemet som f.eks. forstoppelse, diare, slim eller blod fra endetarmen osv.

Jeg kan som du selvfølgelig ikke skjønner, ikke hjelpe deg direkte her over nettet, men jeg har gitt deg konkrete råd som jeg synes du skal følge her. Du skulle nok være til lege for lenge siden, slik du har det, og derfor får du bare ta tak i det som beskrevet her, så finnes der nok løsninger for deg. Når det gjelder behandlingsråd, kan jeg naturligvis ikke gi det, siden jeg ikke vet hva som skal behandles her. En må ha stilt en diagnose før en kan gi råd om tiltak og behandling.

Jeg håper at du snarest finner ut av dette, og ønsker deg god bedring.
PS Du kan sikkert levere en urinprøve på laben på ditt fastlegekontor, selv om ikke legen er der. Da må de se etter blod i urinen, -det kan tyde i retning av nyrestein. Og de må se etter urinveisinfeksjon, som naturligvis behandles med antibiotika.

Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-