Ertestor kul på halsen

Spørsmål

Jeg kjenner en kul på størrelse som en ert på venstre side av halsen. Ca midt på halsen og på venstre side langs halsen. Den er ikke bevegelig.

Svar

Hei.

Her har du ikke stilt noe spørsmål til oss, så da er det ikke helt klart for meg hva du ønsker informasjon om eller råd for.
Når det gjelder nyoppståtte kuler av ukjent årsak, så skal disse rent prinsipielt undersøkes av lege, for å utelukke at det kan handle om ondartet sykdom. Det er en grei tommelfingerregel å følge.
Når det er sagt, må jeg selvfølgelig presisere, at jeg har ikke noen informasjon her som gir konkret grunnlag for slik mistanke, så det er et generelt råd du får.

Det kan naturligvis også dreie seg om en vanlig lymfeknute. De svulmer opp som ledd i kroppens naturlige immunforsvar, når vi angripes av bakterier / virus.
En fettkul eller talgkjertel er andre alternativ.

Når det gjelder dette med bevegelighet, som du nevner, så er det slik at dersom en kul er fritt bevegelig, f.eks. mellom hud og underliggende muskler, så er det et godt tegn som taler imot kreft. Kreftsvulster, spredninger m.v. vil ofte vokse inn i omkringliggende strukturer og ikke være bevegelige i forhold til underlaget. Men å vurdere dette synes jeg ikke du skal gjøre selv, for det kan føre til feil konklusjoner. La legen din gjøre det, så slipper du bekymringer.

Det er selvfølgelig rent statistisk sett svært mye mer sannsynlig at dette er en uskyldig lymfeknute eller fettkul, enn at det skal handle om sykdom, men som du selvfølgelig skjønner så kan ingenting sikkert sies om dette over internett.

Ha det bra.