Er utenlandske kondomer gode nok?

Spørsmål

Er kondomene de selger i utlandet (og i u-land) like gode som dem vi har i Norge? Er dette noe som bør tas med herifra?

Mann, 35 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Jeg kom hjem fra Kenya i dag. Der leste jeg i avisen at det hadde vært foreslått å importere 300 millioner kondomer for å minske spredningen av AIDS, og forslaget ble møtt med latter i nasjonalforsamlingen.

De fleste lands helsemyndigheter innser betydningen av kondomer i kampen mot spredningen av AIDS, men i andre land er det mer eller mindre tabu. For å være helt sikker på å ha kondomer som har vært lagret forsvarlig, og er av et gjennomprøvet merke er det tryggest å ha med seg kondomene fra Norge (eller et annet vestlig land).

En annen sak er at selv om det er godt dokumentert at kondomer brukt på riktig måte (bruk riktig størrelse, klem ut luften av resevoiret før kondomet settes på, ha kondomet på under hele samleiet) reduserer risikoen for HIV-smitte, vet vi ikke i hvor stor grad risikoen reduseres, det er faktisk ikke holdepunkter for at risikoen reduseres med mer enn 90%.

Om kondomer brukes til å gjøre en uunngåelig risiko lavere, er dette det viktigste våpen vi har i kampen mot AIDS. Om man tror man kan ha sex med hvem man vil, bare man bruker kondom er man i risiko. Kondomer kan falle av, de kan sprekke, de kan ha fabrikasjonsfeil.

Det gjelder i alle fattige land: de damene du får tak i på en bar og som lar seg bestige samme kveld er sikkert prostituerte, og med stor sannsynlighet HIV-positive. Prostituere i Nairobi kan man være nesten sikker på at er HIV-smittet.

Jeg kan ikke skjønne at det kan være fristende å ha tilfeldig sex med noen du kan regne med at er HIV-positive, men bruk for all del i så fall kondom.

Jeg har skrevet mer om dette på min hjemmeside www.reiseklinikken.com.