Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er pannen mi normal?

Spørsmål

Hei. Har noen få spørsmål. Når jeg ser meg selv fra siden på bilder osv, har jeg en slags kul / klump som stikker såvidt ut i pannen. Er dette noe alle har? Kan ikke huske å ha fått noe slag eller annet i pannen. Mulig det er noe alle har. Hvis ikke, er det noe å gjøre noe med? Det andre jeg lurer på er om blodprøver for det meste har alt å si til en evt diagnose? Har hatt tørre øyne lenge, så tok blodprøver hos fastlege. Alt var negativt, men har litt dårlig tåreproduksjon i følge priv øyelege. Hadde 7/8mm etter 3min med schrimer test. Er sjøgrens utelukket når ANA / RF er negativ? Spurte tannlege engang om spyttproduksjon, og den så ok ut. Det siste jeg lurer på er om man får litt rød aktige lepper av tørre hud? Har såvidt tatt noe Isotretonoin, og leppene kjennes såre ut. Prøver å bruke lypsil, så håper at det går bort.

Mann 23
Svar

Hei.


Jeg har sett på bildet av pannen din, og synes den ser helt normal ut. Jeg skjønner hva du sikter til, men det som er poenget, er at ingen hodeskaller er like, ingen panner er like, ingen neser, ører eller personer er like, og du er så avgjort innenfor det normale. Og våre hodeskaller er alle usymmetriske og "bulkete", hvis vi begynner å kjenne etter. 


Så til dine konkrete spørsmål:


"Er dette noe alle har?" 


"Dette" er jo egentlig ikke noe, så da blir det litt feil å spørre om dette er noe alle har. Men mange mennesker har en "bul" i kraniet over øyebrynene, der du har din.


"Mulig det er noe alle har. Hvis ikke, er det noe å gjøre noe med?"


Det er ikke noe du kan eller skal gjøre noe med. For det første fordi det er en del av ditt utseende, det som gjør deg til deg, og også fordi det ikke er noe galt, feil eller sykdom. Og om skulle ha "gjort noe" med dette, så måtte en ha operert vekk deler av hodeskallen din, noe en selvfølgelig ikke gjør. 


"Det andre jeg lurer på er om blodprøver for det meste har alt å si til en evt diagnose?"


Det du spør om her, er om blodprøver generelt kan fortelle om en har en sykdom eller ikke. En rekke sykdommer kan ikke påvises med blodprøver. Noen sykdommer kan påvises med blodprøver, og ellers er det slik at en ofte bruker blodprøver for å få sikrere diagnose, dvs bekrefte den diagnosen man stiller ved undersøkelse av pasienten. 


"Er Sjøgrens utelukket når ANA / RF er negativ?"


Nei.


"Det siste jeg lurer på er om man får litt rød aktige lepper av tørr hud?"

Ja, det kan man. Leppene er jo en del av huden, og tørre lepper blir lett rødere enn vanlig.


Håper det var greie svar. Ha det bra.