Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er mye antioksidanter skadelig?

Spørsmål

HEI.
Jeg bruker daglig BIOSPORT kostilskudd som innholder: 376 mg EPA , 264 mg DHA ,
672 mg GLA samt antioxidanter: 100 ug selenium , 15ug zink , 1 ug vitamin A, 2.2 ug
vitamin B6, 90 ug vitamin C og 15ug vitamin E. Jeg har også tatt antioxidant Medox.

Er det skadelig å ta mye antioxidanter ?

Relevante sykdommer/medisiner: Jeg tar Marivan

Mann, 76 år

Svar

Hei!

Antioksidanter er en stor gruppe stoffer som i kroppen bidrar til å motvirke oksidativt stress forårsaket av frie radikaler. Oksygen er livsnødvendig for kroppen, men når utveksling og forbruk av oksygen skjer dannes det frie radikaler og såkalt oksidativt stress. Alle kroppens celler, vev og organer må beskyttes mot denne skadelige oksidasjonen. Frie radikaler er en viktig årsak til aldringsprosesser, kreft, hjerte- og karsykdom og en rekke andre kroniske sykdommer. Røyking, forurensing, stress og stråling er faktorer som ytterligere kan bidra til å øke kroppens produksjon av frie radikaler.

Eksempler på antioksidanter er betakaroten, vitaminene A, C og E, mineralene selen og sink, samt en del stoffer i planter som kalles fytokjemikalier, blant andre polyfenoler, flavonoider, lykopen, karotenoider, sulfider og lignaner.

Antioksidantdebatten de siste årene har hovedsakelig vært sentrert rundt hvorvidt antioksidanter i kosttilskudd gir en helseeffekt og -gevinst på nivå med antioksidanter som forekommer naturlig i matvarer. Det er mangelfull dokumentasjon for at kosttilskudd med høye antioksidantnivåer kan redusere risikoen for for eksempel kreft eller hjerte- og karsykdom. Eksempelvis sammenliknet en metaanalyse (en sammenfatning av mange studier gjort på samme tema) publisert i tidsskriftet JAMA i 2007 forebyggende behandling med antioksidanttilskudd og placebo/";narretabletter";. Metaanalysen konkluderte med at betakaroten, vitamin A og vitamin E kan gi økt dødelighet av både kreft, hjerte- og karsykdom og total dødelighet. På en annen side er det mye vi fortsatt ikke vet; et kosthold som er naturlig rikt på antioksidanter, altså frukt, bær og grønnsaker, kan gi nedsatt risiko for en rekke sykdommer uten at dette nødvendigvis skyldes antioksidanter - men for eksempel andre stoffer eller mekanismer som enda ikke er oppdaget.

For å svare på spørsmålet ditt: ja, det kan være skadelig å ta mye antioksidanter. Da tenker jeg spesielt på antioksidanter i kosttilskudd, det skal mye til for å få for mye antioksidanter gjennom kosten. Man skal for øvrig opp i relativt store mengder over lengre tid for å få symptomer på for høyt inntak. Eksempelvis kan doser av vitamin A på 15 mg eller mer over tid gi hodepine, oppkast, tørre slimhinner og tørr hud, beinsmerter og leverskade. For mye selen kan føre til håravfall, negl- og hudproblemer, men også til mer alvorlige tilstander som depresjon, anemi og skader på nyre og lever. Man bør ikke innta større mengder enn 300-350 µg per dag.

Det tryggeste, og kanskje da også beste, er å innta antioksidanter gjennom kosten. Anbefalingen er at man spiser generelt variert, samt rikelig av grønnsaker, frukt, bær, grove kornprodukter og andre matvarer som inneholder mye av mange ulike typer antioksidanter.

Vedrørende din bruk av Marevan er det for øvrig viktig å tenke på hvilke kilder antioksidantene i ditt kosthold kommer fra. Eksempelvis kan vitamin K som forekommer i dypgrønne bladgrønnsaker og grønnsaker som kinakål, persille, spinat, brokkoli, hodekål, rosenkål og salat, og dermed mange av matvarene som også er rike på antioksidanter, påvirke den blodfortynnende effekten av Marevan. Du behøver nødvendigvis ikke å unngå disse matvarene, dersom du har et jevnt inntak av dem kan Marevandosen justeres i forhold til det.

Du nevner at det er omega-3 (EPA og DHA) og vitamin E i kosttilskuddet du tar. Disse kan begge påvirke effekten av Marevan. Det er ikke noe i veien for å ta omega-3-tilskudd sammen med Marevan. Dette forutsetter imidlertid at 1) du har et jevnt inntak av omega-3 med nøyaktig samme dose omega-3 hver dag og at 2) du har oppfølgingsmåling av INR hos fastlegen din for å justere Marevandosen. Effekten av omega-3 på blødningstiden er individuell, og det samme er doseringen av Marevan. Endring av dose i omega-3-tilskudd eller Marevan kan føre til enten økt eller svekket blodfortynnende effekt. Du bør også holde deg til ett bestemt omega-3-produkt, da innholdet og sammensetningen av fettsyrene kan variere fra produsent til produsent.

Lykke til videre!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-