Er impotens arvelig?

Spørsmål

Min far ble visstnok impotent da han var 50år. Kan det være en arvelig komponent, ettersom jeg har hatt en del problemer de siste to-tre årene, både med å få ereksjon, og beholde den når jeg får den til slutt? Kan det ha noe med blodtype å gjøre? Jeg har sjelden ereksjon om morgenen, og skjønner at dette muligens er et signal på at noe er galt. Det har i grunnen alltid tatt lang tid før jeg har fått ereksjon ved forspill/kyssing, er det variasjoner fra person til person? Hvordan foregår undersøkelsen for å undersøke om det er noe fysisk galt, hvilke prøver blir tatt?

Mann, 50 år

Svar

Kjære deg!

Siden ereksjonsproblemer kan ha flere årsaker, kan man ikke si noe helt generelt om betydningen av arv. Men arv spiller en rolle for noen av de helseproblemene som kan forårsake ereksjonssvikt, for eksempel åreforkalning og diabetes.

Det er ikke holdepunkter for at det er sammenheng mellom blodtype og risiko for å få ereksjonsproblemer. Men du har helt rett i at det er forskjell fra person til person når det gjelder ereksjon. Som på så mange andre områder i livet er vi unike individer.

Når det gjelder hva legen spør om og undersøker når man tar kontakt for et ereksjonsproblem vil jeg henvise deg til tre artikler her på Lommelegen:

Ereksjonsproblemer - hva spør legen om
EReksjonsproblemer - hva undersøker legen
Ereksjonsproblemer - hvilke prøver tar legen