Er høgt stoffskifte farleg ?

Spørsmål

Har akkurat fått påvist for høyt stoffskifte (T4 36 og TSH 0,03). Jeg venter på videre undersøkelser av skjoldbruskkjertelen. Merker først og fremst høy og kraftig puls og dette bekymrer meg. Har hvilepuls på 80 (tidligere ca 60), og kjenner puls-slag i hele kroppen - svært ubehagelig. Er det farlig? Jeg liker å trene. Bør jeg ta spesielle hensyn? Føler meg sterk og energisk forøvrig.

Kvinne, 38 år

Svar

Hei!
Du har fått påvist eit moderat forhøya stoffskifte. Låg TSH indikerer at stoffskiftet er høgt, men T4 opplyser om stoffskiftet er lett, moderat eller svært høgt. Det er ikkje sjeldan ein treff på pasientar med T4 (eller eigentleg FT4) på over 60 og du har altså 36. Normalt kan ein ha FT4 opp til 20-22.

Høgt stoffskifte kan vere ein farleg tilstand med feber, svært høg puls (gjerne over 150), slapphet, utagerande adferd eller apati og redusert bevissthet. Dette er ein svært sjeldan variant. Slik du omtaler dine symptom er du ikkje i nærheten av noe sånt.

Det er vel derfor korrekt å slå fast at ditt høge stoffskifte slik det er no ikkje er direkte farleg, men du bør ta omsyn til det. Du kan fortsetje med å trene, men lytt nøye til kroppen sine signal. Det betyr at du må trene mye mindre intenst enn du kanskje gjorde før og sannsynlegvis også kortare økter. Du bør også vere forsiktig med kaffedrikking då det kan gjere hjertebanken verre.

Behandlingsmetodar for høgt stoffskifte er medisinar (Neo-Mercazole eller Propylthiouracil), operasjon og radioaktivt iod. Før stoffskiftet er blitt normalt kan ein bruke såkalla betablokker for å dempe symptoma.

Eg vil anta at du blir tilrådd i første omgang å bruke medisinar for ditt høge stoffskifte. Det betyr vanlegvis at stoffskiftet er blitt normalt etter 4-6 veker. Symptoma kan imidlertid henge i litt lenger. Når stoffskiftet er blitt normalt skulle du kunne trene som før igjen, men som sagt - det kan nok hende du må ha noe tid før du er tilbake i god form igjen. Lykke til !