Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er dette normalt, eller kan det skyldes sykdom?

Spørsmål

Hei,
jeg er en kvinne på 25 år 160h, 60kg (student) som lenge har vært plaget med mageproblemer. Jeg har fått den vage diagnosen IBS (irritabel tarm syndrom) etter legeundersøkelse og koloskopi for noen år tilbake. Grunnet lite oppfølglig og forståelse fra fastlege om at dette var et problem, henviste jeg meg til Fysioterapivakten i Bergen som gjennomførte EU BioTek tester (mat inntoleransetester) pga. mine magesmerter og ustabile avføringsvaner. Jeg fikk her ''påvist'' inntoleranse for diverse matvarer, deriblant gluten og mais som er to matvarer jeg merker selv at jeg reagerer veldig på. Jeg har etter dette kuttet gluten gradvis ut, og spiser per dags dato ingen gluten eller mais. Legen har i samme tidsrom testet meg for cøliaki og diverse andre vanlige matallergier uten utslag. Nå begynner dette å bli noen år siden og per dags dato så sliter jeg med så mye mer enn bare magen. Symptomene mine er som sagt IBS (variabel avførlig: bløt/hard/slim og smerter hovedsaklig venstre side av tarmsystemet). Jeg kan ikke huske sist jeg hadde en normal avføring eller en dag uten smerter. Er det ikke grøtaktig diarè, så er jeg forstoppet. Jeg er veldig mye trøtt og har lite energi. Føler meg utmattet og sliten og har behov for mye søvn, samt en konstant svak feberfølelse med kroppsverk. Kronisk spenningshodepine og nakkesmerter som fører til konsentrasjonsvansker. Nylig har det også oppstått en pulserende lyd i venstre øret. Jeg spiser variert og sunt (prøver å holde meg unna tungt fordøyelig matvarer: FODMAP). Trener litt, men kunne ønske jeg hadde energi til mer.

Jeg føler meg som en hypokonder, men jeg kan ikke forstå at det er normalt å ha det slik jeg har det? Skal jeg bare ta meg sammen å innse at det er helt normalt, eller er det noe jeg kan gjøre? Jeg er sliten av å føle meg syk uten at jeg får forståelse for at jeg ikke orker å gå på skolen hver dag eller være med på sosiale ting.

Svar

Hei.

Du spør altså her om dette du beskriver av helseplager, er noe du skal anse som "normalt", eller om det er noe du kan gjøre. Jeg tenker at dine symptomer kan ha med sykdom eller medisinske forhold å gjøre, og det skal derfor kartlegges fullstendig om der er medisinske forhold som forklarer dine symptomer. Det kan -som du vet- kun skje vha systematisk utredning, fortrinnsvis ifra fastlege / almenlege, som har bredest kunnskapsfelt, og derfor vil være best egnet til å tenke bredt og på enhver tenkelig mulig forklaring. Jeg vet imidlertid ikke hva som er tatt av prøver m.v. hittil, og har derfor vanskelig for å kommentere om du er fullstendig utredet eller ikke, og om der er ting du burde få undersøkt.

Jeg tenker at du bør oppsøke fastlege påny nå, med eksakt det godt formulerte spørsmålet du her stiller: "Er dette noe jeg skal anse som normalt (altså som ikke skyldes sykdom, tenker jeg du mener) , eller er det noe som kan undersøkes videre og som evt kan gjøres noe med"

Du gir da legen din "i bestilling" å ta stilling til om du er å anse som ferdig utredet, dvs at det er utenkelig at dine plager kan skyldes sykdom, eller om der er noe mer som kan undersøkes.

Jeg tenker også at dette er et typisk godt tilfelle for en second opinion hos en annen almenlege, som da vil gå gjennom hele din sykehistorie, dine symptomer, komplette medisinske journal m.v., for å se om der kan være noe som kan være oversett i utredningen, noe som kan tolkes anderledes, evt se tingene i et annet lys osv osv. Det er en god og anerkjent arbeidsmetode i slike vanskeligere utredningstilfeller som dette, som ikke sjeldent er til nytte for både pasient og lege(r). Du kan enten be din fastlege om organisere en slik second opinion for deg, og jeg tror at din lege helt sikkert er enig i at det kan være nyttig i ditt tilfelle. Eller du kan selv bestille time direkte hos en annen almenlege. Isåfall må du sørge for å ta med deg en fullstendig kopi av din journal, inkl prøvesvar m.v., og du må si at det gjelder en second opinion, slik at det blir satt av nok tid hos den nye legen.

Selv bør du spørre legen din om du har fått sjekket stoffskifte, ernæringsstatus inkl vitaminer og mineraler m.v., og diskutere om du evt burde ta prøve fra avføring (kalprotektin) som kan avsløre sykdom i tarm, f.eks. betennelsessykdommer som Crohns sykdom, ulcerøs colitt m.v. Ikke at jeg tror at du har det, men det skal utelukkes i diffuse problemstillinger som dette.

Dine symptomer forøvrig kan skyldes "alt eller ingenting", og er det vi kaller helt uspesifikke. De kan skyldes en lang rekke medisinske tilstander, eller de behøver ikke å ha med medisinske forhold og sykdom å gjøre i det hele tatt.

Håper at mine innspill kan hjelpe deg videre. Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-