Er dette en urethritt ?

Spørsmål

Hei.
Jeg har hatt en ganske stort problem dem siste 4 mnd. Jeg hadde ubeskyttet samleie med en jente jeg har hatt samleie med før.
Bare noen dager etter dette skjedde fikk jeg veldig tør og irritert hud på penisen og forhuden. Jeg bestilte meg lege time og dem trodde dette kunne være klamydia eller sopp, så jeg tok blodprøve og urinprøve. Samtidig fikk jeg tabletter for infeksjon(husker ikke navnet på de tablettene) i engangsdose og resept for salve mot sopp, dette hjalp ingenting. Jeg oppsøkte lege igjen angående dem samme problemene, men uten mye forståelse. Resultatene mine fra prøvene var negative så dem kunne ikke forstå hva dette kunne være. Jeg fikk derfor respekt på doxylin 100mg og ciprofloxacin actavis 500mg.
Jeg har nå tatt begge kurene uten at dette har hjulpet noe. Tørrheten har stoppet opp, men det har blitt veldig rødt og irritert på forhuden og det er veldig små røde prikker på penis hode, kanskje rette ordet for forhuden er at den er sei, har to små felt som er hvite på forhuden mens resten er rødt + at jeg har begynt å få vondt og hevelse i pungen. Det har vært sånn i ca 1,5 mnd nå, uten andre plager. Det er ikke ømt eller vondt på penisen, men pungen er vondt og litt hoven. Jeg prøvde å smøre med sopp drepende kremen og prikkene blir borte men kommer tilbake så fort jeg stopper på kremen. Jeg begynte å Google litt selv og undersøke hva dette kan være. Jeg er jo veldig redd for at dette kan være herpes, men samtidig stemmer det ikke helt med herpes symptomene.
Kan det være sånn at dem medisinene jeg har fått ikke fungerer på meg og at jeg må ha andre tabletter?
Urinveisinfeksjon kan også stemme med tanke på pungen, men ikke på utlsettene på penis.
Håper du kan hjelpe meg med å kartlegge hva dette kan være.

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Primært må legen ha oppfattet utslettet på penishodet og tilgrensende forhud som symtom på en urethritt eller urinrørskatarr. Du kan lese mer om den tilstanden når du skriver ordet inn i søkemotoren på lommelegens oppslagsside. Det ble sannsynligvis innsendt prøver på de vanlige seksuelt overførte mikrobene som fremkalles tilstanden, chlamydia, mycopasma genitalium og gonore-bakterien. Du skriver ikke noe om det, men sannsynligvis er de negative siden du ikke skriver spesifikt om dem. Du har senere fått en et lokalt virkende soppantibiotikum og ikke mindre enn tre antibiotikakurer, den første var sannsynligvis azitromycin siden den bestod av en engangsdose. Senere har du fått plager fra pungen, dvs. etter at antibiotikakurene var over. Koblingen til eventuell urethritt blir således uklar, men diagnostikk med henblikk på dette bør iverksettes så snart som mulig, vanligvis begynner man med en ultralyd av pungen.

På denne bakgrunn blir det vanskelig å si noe bestemt om hvorvidt dette kan dreie seg om en isolert tilstand eller flere, det hender at ting inntreffer på samme tid.. En mulighet er at det du har på penishodet kan være en av de mange tilstandene som gir utslett i denne regionen, og de kalles for balanitter. Av dem er det mange forskjellige og de kan se nokså like ut. De fleste av dem er ikke seksuelt overført. Herpes er dette neppe, som du selv skriver. Det hender av og til at en urethritt kan være vanskelig å behandle og derfor blir det jo viktig å finne ut av om du overhodet kan ha denne tilstanden. Diagnosen stilles best ved mikroskopi av sekret fra urinrørsmunningen og denne undersøkelsen er det stort sett bare venereologer og hudleger som gjør. At du skulle ha fått en soppinfeksjon bare dager etter samleiet er helt usannsynlig, så den lindrende virkningen denne kremen ser ut til å ha skyldes sannsynligvis kremens fuktighetskremvirkning og ikke dens soppdrepende komponent.

Du bør således så snart som mulig oppsøke en hudlege eller en klinikk vanligvis som steller med seksuelt overførbar sykdom, som enkelte ungdomsklinikker eller hudavdelingene ved sentralsykehusene, i Oslo Olafiaklinikken. Mikroskopi bør utføres og utslettet bedømt av en lege som er innforstått med det mangfold av diagnoser som her er mulig, helst en spesialist i hudsykdommer. Dessuten bør du kontakte partneren som du hadde samleie med forut for dette og spørre om hun har vært hos legen for et eller annet nedentil og hva som eventuelt har kommet ut av undersøkelsen av dette. Lykke til og god bedring !