Er dette en herpes ?

Spørsmål

Hei.fikk her pes på penis med følgeproblemer,har fått litt trang forhud etter jeg ble sammen med ei dame for 5 år siden som er veldig trang og tørr,bruker baby olje i skjeden og penis før sex,men har fått en del rifter på tuppen av forhuden,men har gått greit med olje stort sett,litt vondt noen ganger er det å ha samleie.men sist vi skulle ha sex så trakk jeg forhuden for langt før jeg hadde på olje å den ble sittende fast bak hode,greide å få den fram igjen med litt makt,vi fortsatte litt men det ble for vondt,sirka 4 dager senere kjente jeg det sved litt når jeg skulle pisse,tenkte ikke over det så mye der å da,men det ble verre å verre tuppen på forhuden hovnet mer å mer opp så måtte dra til legen til slutt,fikk penecelin og dermovat 0,05%,brukte penecelin en uke men ble ikke bedre,svei mer å mer,måtte dra på legevakta om kvelden,en eldre lege der kikka på penis å sa att du har herpes,skrev ut valtrex tabbeletter,ble litt likere etter 3-4 dager men ikke bra,kom vel litt send i gang med kuren sikkert,har gått en måned nå siden jeg fikk utbruddet,måtte og ha en ny penecelin kur da det vart dyrket fram noen bakterier i forhuden(ciprofloxasin) forhuden er fortsatt litt hoven og sår men bedre,glans litt rødt å ser merker etter sår ved urinrøret men det tar vel litt tid før slikt gror helt ? var ett veldig vondt utbrudd men ikke vond i lysken,det brant litt på innsiden av lårene men ingen blemmer kom.spørsmålett var vel egentlig har gått en drøy måned nå siden utbrudde kom.hvor lang tid kan det ta før sårene er helt grodd,det svir ikke noe spesielt nå men litt hoven i forhuden enda.har brukt penecelin i 4 dager nå,tror det vart infeksjon av sårene som sikkert ble etter den røffe behandlinga forhuden fikk den kvelden.fikk også daktacort salve men det står på innfoen der ikke brukes på herpes ?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Jeg forstår at du har vært igjennom en hel del problemer som som kan være forbundet med at skjeden hos partneren er noe trang slik dere må smøre for at samleiet skal gå noenlunde uten problemer. På et tidspunkt hovnet forhuden din opp slik at det ble vanskelig å dra den tilbake over penishodet. Dette ble behandlet med penicillin og dermovat. Siden tilstanden ikke ble stort bedre på den behandlingen dro du til legevakten hvor en lege mente at du hadde fått herpes som ble behandlet med valtrex. Idet tilstanden heller ikke da bedret seg tilfredsstillende fikk du ciprofloxacin som hjalp, men du har fremdeles problemer med røde merker ved urinrørsmunningen. Du nevner videre at du aldri observerte blemmer knyttet til herpesdiagnosen, men brenning på innsiden av lårene, som for så vidt kunne være forenelig med herpes. Du har igjen brukt penicillin de siste dagene siden sårene ikke ser ut til å gro skikkelig.

Ut fra det du beskriver høres det ut som du fikk det som kalles en parafimose, som er betegnelsen på den tilstanden at forhuden hovner opp slik at den ikke kan dras over penishodet, en tilstand som nå ar gått tilbake tilfredsstillende. Imidlertid er det uklart hva som frembragte dette. Legen mente du hadde herpes, men du skriver ikke noe om hvorvidt legen sendte prøve av sårene til mikrobiologisk laboratorium for å få denne diagnosen objektivt fastslått. Du nevner heller ikke noe om hvorvidt partneren din har hatt plager i forbindelse med det du har gjennomgått av forandringer nedentil. Herpes er, som du riktig nevner, en ofte nokså plutselig oppstått tilstand som begynner med en rødlig hevelse som går over i mindre blemmer som så ender som en ansamling små sår som kan flyte sammen til ett sårområde. Vanligvis er tilstanden smertefull ved berøring og lymfeknutene i lysken bruker å hovne opp, spesielt hvis det dreier seg om en primær herpes. Du kan lese mer om herpes hvis du skriver ordet inn i søkemotoren på Lommelegens oppslagsside. Siden du har vært sammen med samme partner i 5 år uten å få herpes må man også spørre seg hvorfor du plutselig skulle få et utbrudd. Det er ikke umulig, men kanskje ikke så sannsynlig med mindre du eller din partner i den senere tid har hatt en annen partner som har kunnet smitte en av dere med herpes.

Herpes går vanligvis over etter 1-2 uker uten arrdannelse, sårene og plagene forsvinner. Du beskriver at sårene dine nå har stått mer enn en måned og derfor er det mulig at man skal tenke på om det du har ikke er en herpes, men noe annet. En av mulighetene kan være at sprekkene på tuppen av penishodet representerer en annen tilstand som kalles lichen sclerosus, som er forholdsvis enkel å behandle med en salve. Den begynner av og til med mindre furer på forhuden som av og til kan infiseres av hudbakterier og opptre litt slik du beskriver, men som vil kunne gå tilbake med adekvat behandling.

Jeg vil råde deg til å få en henvisning til en hudlege for å få en sikker diagnose på det du fremdeles har og som plager deg. Ikke sjelden kan det være av verdi å medbringe partneren til spesialisten slik at dere begge kan bli undersøkt og de nødvendige prøvene for å stille en sikker diagnose blir tatt. God bedring og lykke til !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-