Er det vanlig med bivirkninger etter vaksine?

Spørsmål

Er det vanlig med bivirkninger etter vaksine? Jeg fikk polio, difteri/stivkrampe og hepattit A+B i går, Sov veldig dårlig i natt og føler meg utmattet i dag. Vanligvis sover jeg godt.

Mann, 33 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

De vaksinene du nevnte er ikke levende vaksiner, og det er ikke vanlig med noe særlig bivirkninger av dem, unntatt difteri/stivkrampe som kan gi smerter i skulderen. Om du for eksempel har hoste eller vondt i halsen, skyldes symptomene dine helt sikkert ikke vaksinene, men en infeksjon du tilfeldigvis har fått samtidig. Vaksinene (særlig difteri/stivkrampe) kan en sjelden gang gi slapphet og feber, men det går gjerne fort over.

Noen vaksiner inneholder egg, som gulfeber og MMR, og folk som har kraftig eggallergi skal ikke ha disse vaksinene. Dette dreier seg dessuten om levende vaksiner, som forårsaker en liten infeksjon i kroppen, og dermed feber. Poenget er at de sykdommene de forebygger er mye verre.

Vaksine mot japansk B encefalaitt har vi mer respekt for enn de andre, den skal settest senest en uke før en lang flyreise, da den kan gi en forsinket allergisk reaksjon som i verste fall gir forsnevring i luftveiene. Da vil vi heller at det skal skje her hjemme enn for eksempel over Uralfjellene.

Det er likevel viktig å påpeke at vaksiner for de fleste ikke gir noen nevneverdig belastning på kroppen. Man får mer fremmede stoffer i seg gjennom et hvilket som helst måltid.

Og som jeg har sagt før: på Reiseklinikken er vaksinene smertefrie.