Er det for dyrt å vaksinere seg?

Spørsmål

Vi har en sønn på 20 år som skal på en 3 måneders tur til Malaysia og Thailand om ikke så lenge. Han skal reise sammen med en kamerat uten å bestille noe hotell, de skal være det som kalles ryggsekkturister og oppsøke mest mulig landsens strøk utenfor allfarvei for turister. Han har spurt på et legesenter om det er noen vaksiner han må ha, men syntes det som ble anbefalt var så dyrt at det ville redusere reisekassa for mye. Er det viktig at han har vaksiner mot malaria og hepatitt og noe annet de anbefalte på legesenteret, eller kan vi stole på at det finnes behandling mot disse sykdommene hvis han får dem, for han har tegnet en reiseforsikring som dekker sykdomsbehandling.

Mann, 20 år

Svar

Til alle som skal ut å reise anbefaler vi oppdatering av barnevalsinene difteri, stivkrampe og polio. Risikoen for å få disse sykdommene på en reise er svært liten, men felles for sykdommene er at de er livsfarlige, og det finnes ingen behandling av polio. Difteri og stivkrampe har høy dødelighet, selv med den beste intensivbehandling. Om vi sluttet å vaksinenere verdens befoklning mot disse sykdommeneville vi fått mange tilfeller. Kostnaden per liv reddet med disse vaksinene er i gjennomsnitt under 10 000 kroner, når vi ser på hele befolkningen. Barnevaksinasjonsprogrammet er altså i særklasse det viktigste og billigste helsetiltaket vi har, og om han synes det er dyrt får heller du betale vaksineringen.

Når det gjelder hepatitt A er det sjelden dødelig for unge mennesker, men man er oftest skikkelig syk i flere uker. Risikoen ved denne turen vil være et par prosent. En hepatitt A vaksine koster ca kr 450. Dyrt? Nei. På en slik tur ville jeg nok overveie å ta en tyfoidvaksine til Kr 290 også.

På Reiseklinikken vil de nevnte vaksinene pluss konsultasjon koste ca Kr 1180, på de kommunale vaksinasjonskontorene omtrent en hundrelapp mindre.

Om sønnen din kommer ut for et vaksinasjonskontor som gir unødvendige vaksiner, kan det imidlertid bli svært dyrt.

Når det gjelder malaria, trenger han sannsynligvis ikke medisin mot det om han bare skal reise på Malayahalvøya, men vi må gå litt mer detaljert igjennom reiseruten, om han kommer til Reiseklnikken.

Jeg har nå lagt ut malariakart på hjemmesiden min, www.reiseklinikken.com, under reisevaksiner.