Ensidige smerter med utstråling i benet uten kjent årsak 69564

Spørsmål

Jeg er en voksen mann på 44 år, trener styrke ca 3 gang i uken, har gjort dette lenge , veier 105 kg og har smerter som kommer og går i venstre ben, på en skala fra 1 -10 så er det en solid 10. Jeg har problemer med å gå og må ofte ta pauser omså om jeg skal gå 50 m. Jeg har hatt det slik i ca 3 uker. Jeg kontaktet legen her og ble henvist til fysio men gr ferie avvikling er jeg enda ikke kommet inn. Jeg kontaktet legen på nytt og fikk nå beskjed at jeg hadde brist i musklen og skulle ta 8 paracet om dagen + ta Vimovo 2 ganger daglig og ikke trene styrke på bena på 3 uker. Dette har jeg gjort nå i 3 dager og det har ikke hjulpet noe. Jeg har mere og oftere vondt enn før. Det begynner å bli vrient å finne en god sitte /liggestilling som ikke gjør vondt.. Hva kan dette være ?? Dette begynner å gå kraftig ut over både humør og søvn og det er begrenset med hvor aktiv jeg kan være i min jobb i barnehage.. Jeg er ikke rød på foten , har heller ingen blåmerker men er litt hoven.. Jeg går ikke på noen faste medisiner. Har heller ikke vært i utlandet å reist.

Svar

Hei
I og med diagnosen synes å være muskelbrist, regner jeg med at undersøkelsen også omfattet en funksjonstest av ben og rygg. Det kan synes som sirkulasjonsforstyrrelse eller forhold i mellomvirvelskiver ikke ansees som sannsynlige.
Muskelbrist oppstår gjerne akutt og oftest ensidig i forbindelse med større kraftutvikling s.s. løft eller brå bevegelser, gjerne i trenings- eller konkurransesituasjoner. Du sier ikke noe om hvordan disse problemene oppsto.
Fibre i sener/muskelfester eller muskel-seneoverganger skyldes over- eller feilbelastning og plutselig debut er typisk.

At plagene ser ut til å tilta i forekomst og intensitet synes jeg gir grunnleg for en mer omfattende gjennomgang av beveglighet, styrke, reflekser og smerter i tilknytning til bevegelser og stillinger.

Nå i ferietiden er det nok et kapasitetsproblem hos fastleger så vel som fysioterapeuter og kiropraktorer; prøv likevel om du kan få en time til vurdering hos eksempelvis kiropraktor - eller fysioterapeut med spesialitet i manuell terapi. Begge disse faggruppene kan sykemelde og ellers henvise til spesialist, f.eks. nevrolog, dersom de finner grunnlag til dette.

Det blir faktisk mitt eneste råd til deg nå i ferietiden; vær obs på at flere legesentre har legevakt; det er en idé å prøve seg den veien!

Lykke til!