Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Endringer i kroppstemperatur

Spørsmål

Hei.
Min datter på 16 år opplever store endringer i kroppstemperatur i løpet av døgnet. Hun kan bli kjempevarm og svett uten noen spesiell foranledning, og særlig om kvelden . Når hun legger seg kan hun være så varm at hun ikke orker å ha dyne på, og hun våkner da gjerne av at hun er iskald om morgenen. Jeg tenker at det har med hormonell ubalanse å gjøre, og det høres ut som det samme som mange godt voksne kvinner opplever, hetetokter. Men hun er jo så ung. Hva kan dette være ? Fins det noen behandling?
Med vennlig hilsen

Svar

Hei.

Du har skrevet at hun har "store endringer i kroppstemperatur" i løpet av døgnet, men ikke oppgitt noe om hvor store svingninger og hvilke tall det er snakk om.
Har du målt det?
Jeg synes derfor det første som skal gjøres her, er å måle om hun faktisk har større variasjoner i kroppstemperatur enn det som er vanlig, for å få klarhet i om dette er objektivt målbart, eller om det er en ren subjektiv opplevelse.
Det er viktig.
Skal hun gjøre det så bør det gjøres på den mest korrekte måten, og det er rektalt. La henne selv måle dette i noen dager, både morgen og kveld.

Det normale er ça 0,5 grader høyere kroppstemperatur om kvelden enn om morgenen. Noen har normalsvingninger i kroppstemperatur som er noe større enn dette også.
Finner hun ut at det er omtrent så stor temperaturforskjell hun har i løpet av døgnet, så er der nok ingen grunn til bekymring.

Man blir også varmere etter fysisk aktivitet, tildels mye varmere, og der er normalt og ønskelig.

Dersom dette skal sjekkes på et legekontor, så er det stoffskiftet som er mest aktuelt å undersøke. Det gjøres vha blodprøver hos almenlegen, og jeg synes godt hun kan gjøre det, så får dere utelukket at dette handler om sykdom.
Jeg har nok i utgangspunktet liten tro på at dette har med sykdom å gjøre i det hele tatt.

Du spør om der finnes noen behandling.
Det kan man først si noe om etter at man har funnet ut om det i det hele tatt handler om sykdom / medisinske årsaker, og i så fall hvilken diagnose det er.
Det er ikke mulig å si noe om behandling så lenge man ikke vet hva det eventuelt skyldes, eller om det er et normalfenomen, som ikke skal behandles.

Håper det var et greit svar, ha det bra.