Endometriose?

Spørsmål

Hei!
Jeg har hatt smerter i venstre side av mage (mellom hoftekammen og ribbeinet på frem- og bakside) i ca to år.
Etter noen nyrestensanfall for to år siden ble det lagt inn et stent og hentet ut en 0,5 oksalatsten fra urinveiene.
Jeg opplevde at smertene delvis har vedvart, og etter CT av nyre/urinveier, mener legen min at alt ser fint ut, bortsett fra noe hovenhet i nyrebekkenet, som hun mener kan skyldes arrvev. I det siste har jeg også hatt brystsmerter. Har tatt et arbeids-EKG, som viser et flott resultat.
Smertene i flanken er tiltagende i menstruasjonsperioden.
Jeg er 38 år gammel, firebarnsmor, svært aktiv i jobb og samfunnsliv, og har ikke vært flink til å tenke på jevnt godt kosthold og mosjon. Jeg er 168 cm og 99 kg.
Nå har jeg fått høyt blodtrykk (198/115 på det meste). På døgnmåling har trykket variert kraftig, og vært oppe i 184/114 på natt).
På mandag har jeg bestilt privat ultralyd, og lurer på hva jeg bør be om å undersøke. Jeg lurer også på om dere kan ha en teori om hva plagene skyldes.
Har ellers vært frisk og sprek hele livet. Vet lite om familiens helsehistorie ettersom alle de nærmeste har gått bort, men kreft, hjerneslag, sprukken aorta er dødsårsaker i familien.

Svar

Hei.

Det som jeg ville tenkt på her, er endometriose. Det er en ikke uvanlig tilstand hvor man har livmorslimhinne-vev andre steder inni bukhulen, altså utenfor selve livmoren. Det kan gi smerter som følger mens-cyklusen, ved at vevet svulmer opp på samme måte som livmorslimhinnen, ved de hormonelle påvirkningene som også styrer menstruasjonssyklusen. Nevn gjerne denne muligheten for legen som skal ultralydsundersøke deg. Og oppsøk gynekolog for å diskutere denne diagnostiske muligheten.

Utover dette blir det på en måte bare "kvalifisert gjetning", å skulle si noe om evt årsak og diagnose, over internett og uten utredninger og legeundersøkelse, for smerter i magen kan i seg selv skyldes så mangt. Det er f.eks. ingen utenkelighet at det kan være luftsmerter fra tykktarmen som ligger der du beskriver, kan det høres ut som.
Jeg ser at du har bestilt "privat ultralyd", og det er greit, men jeg synes ikke du skal ta på deg en vanskelige oppgaven å utrede og diagnostisere dette selv. Allier deg heller med fastlegen, og diskuter hvordan det skal utredes videre, om du ikke finner ut av det nå.
Fastlege vil også kunne henvise deg til gynekolog for å få utredet om du kan ha endometriose, jfr ovenfor.

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-