Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

En myk kul på foten hos en ung kvinne

Spørsmål

Jeg har oppdaget en kul på foten. Den er myk og føles intakt, om du skjønner hva jeg mener. Jeg aner ikke hva det er for noe, håper dere kan gi meg svar. Jeg hovner ofte opp i beina. Vet ikke om det har noe å si for kulen, men nevner det i tilfelle.

Svar

Hei.

Du er altså en ung og formodentlig frisk kvinne, som har oppdaget en myk kul på foten. Du kaller den "intakt", og det er kanskje ikke et ord jeg ville ha brukt om en kul, for det betyr jo "hel", altså "ikke-ødelagt", men du mener kanskje at den er klart avgrenset, dvs at du kjenner eksakt hvor den begynner og hvor den slutter? Det er et bra tegn. Kuler med uklar avgrensing, hvor det er vanskelig å si hvor den begynner og den går gradvis over i vanlig kroppsvev, er noe som kan gi kreftmistanke, rent generelt.
Det går jeg altså ikke når jeg leser det du skriver her, jfr at det er en kul.

Det går som du klart forstår, ikke an å stille noen sikker diagnose over nett og uten å kjenne på kulen. Men jeg tenker at det kanskje kan være et ganglion, som er en ufarlig cyste på f.eks. en seneskjede, eller kanskje det er en fettkul. En bursitt er også utenkelig, det er en betennelse i en slimpose i et ledd.
Alle disse tingene er ufarlige, men som sagt så har jeg ikke her gitt deg noen bekreftelse på en slik diagnose. Det er kun høyttenking fra min side.

Det er nok å anbefale at du lar fastlegen kjenne på denne, for ordens skyld, slik at du får rede på hva det er, og derved slipper å tenke mer på det.
Ha det bra.