En lang rekke forskjelligartede symptomer

Spørsmål

Hei,

Jeg har hatt anfall med hodepine, kvalme, øresus og metallsmak i munnen i mange år, og er i de peridene (2-3 dager ca hver måned) fryktelig slapp. Brystene vokser, og jeg har cyster som utvider seg. Har tatt endoskopi, det er ikke funnet kreft. Nå har jeg fått knutestruma (flere opp til 3,5 cm), men blodprøver viser ikke unormalt stoffskifte. Mangler bare sink og magnisium. Jeg er nummen i fingre og i ansiktet, er glemsk og energiløs, og har svelgeproblemer, noen ganger også nedover i spiserøret/overgang magen. Sjekket røntgen for svulster i spiserøret, men fant det ikke. Har tidligere hatt lite jern og lav blodprosent, tar jerntabletter og holder det på ok nivå. Jeg er i kø for å fjerne deler av skjoldbruskkjertelen, men ingen endokrinolog har vurdert meg. Jeg fikk imidlertid råd om å ta jod (200mcd daglig). Jeg er usikker usikker på om det hjelper, har tatt det i ti uker. Nå har jeg konstant øresus på ene siden, der er også lymfeknuter under armen og på halsen svært hovne. Jeg har fått en kul på hodet (halvveis oppe på hodet, 7-8 cm over øret). Den sitter ikke fast i hodet (kan rugge på den), men den er på størrelse med en ert. Det er samtidig litt smerter rundt kulen. Jeg har også litt pusteproblemer av og til (føler at jeg ikke får pustet helt inn), men klarer å trene. Har likevel lite energi, og fryser fort. En lege har sagt at kulen ikke virker som kreft, så det slår jeg fra meg. Det kan imidlertid virke som det er betennelser i kroppen som varer, har hatt betennelser i ledd og tatt livmorhalsprøver som ikke kunne måles pga betennelsesceller. Jeg er i det hele tatt litt rådløs, men noe er galt. Har du noen antagelser om hva dette kan være?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Du nevner diverse symptomer fra forskjellige steder og organer i kroppen, og spør om jeg kan ha noen antagelser om årsak. Det første jeg vil si om det, er at det er vanskelig eller nesten utenkelig å se for seg at der skulle finnes en "fellesårsak" / diagnose som skulle kunne forklare alle symptomene og plagene du beskriver her. Det virker ikke fysiologiske mulig.

Du forteller om følgende symptomer:

-anfall med hodepine, kvalme, øresus og metallsmak i munnen, 2-3 ganger i måneden i flere år.
-bryster som vokser
-cyster som utvider seg (hvor, i brystene?)
-knutestruma som skal opereres
-for lave nivåer av sink, magnesium og tidligere også jern
-konstant øresus nå
-hovne lymfeknuter på halsen
-liten ertestor kul på hodet
-følelse av å ikke få nok luft på "innpust"
-lite energi
-fryser fort
-betennelser i ledd

Dette symptombildet peker absolutt ikke i en-1-konkret retning, og jeg har følgelig ingen som helst konkret forslag om diagnose eller forklaring på alt dette. En så omfattende liste med symptomer fra forskjellige organ, og tildels uspesifikke symptomer som kan skyldes "alt eller ingenting" (som f.eks. lite energi), kan en kun nøste i og evt diagnostisere vha systematisk og bred utredning hos almenlege. Legen må undersøke deg grundig, og ta alle relevante blodprøver osv, for å se om det kan dukke opp noe hint eller pekepinn om evt sykdom og hvor / hva en evt skal utrede videre.

Jeg kan imidlertid dele noen tanker om noen av symptomene dine, men de må nok utredes tildels hver for seg, hos fastlege og evt spesialister, f.eks. ØNH-lege, (jfr øresus), evt nevrolog (jfr anfall med hodepine, migrene??)

Hodepine og kvalme i anfall: Det kan være migrene. Luft den muligheten med legen din, diskuter om du skal få teste ut migrenemedisiner.

Lave nivåer av flere næringsstoffer (magnesium, sink, jern): Det kan noen ganger være tegn på en tarmsykdom som gir dårlig absorbsjon av næringsmidler, det vi kaller malabsorbsjonssykdommer. Et eksempel er cøliaki. Ta opp dette med legen din.

Konstant øresus: diskuter med legen din om du bør utrede dette hos ønh-lege og/eller nevrolog.

Liten ertestor kul på hodet, som din lege har kjent på og ikke funnet mistenkelig: Det høres ut som en lymfeknute eller fettkul. Det er særdeles sannsynlig at du kan stole på din leges bedømming av dette, og følgelig ikke behøver å tenke noe mer på akkurat den.

Følelse av å ikke få nok pust på "innpust": Lungesykdommer gir vanligvis ikke slike symptomer. Det høres definitivt ut som at det kan være relatert til underliggende, ubevisste spenninger, stress, bekymringer, f.eks. om symptomer og helse, jfr dine spørsmål. Jeg har utallige ganger sett pasienter beskrive akkurat det symptomet, og jeg har ennå ikke sett at det har fysisk årsak. Derfor tror jeg dette altså er et slikt mer psykosomatisk, stressrelatert symptom, tildels "uvane". Slikt pleier faktisk å gi seg fort, straks man får rede på hva årsaken er og at det ikke skyldes sykdom. Se om ikke det skjer med deg også.

"Betennelser i ledd": er det noe legen din har diagnostisert og bekreftet for deg? Eller noe du selv tenker at du har? Betennelser i ledd vil som hovedregel vise seg i form av smerter, leddhevelse, evt varme. Hvis legen du har tidvise lege-bekreftede betennelser i ledd, kan du ha en revmatologisk sykdom, og da må du definitivt utredes for dette. Er dette imidlertid din egen tolkning og ingen lege-bekreftet diagnose, så bør du gå til legen din for å få legen til å se på dette, neste gang du tenker at du har en leddbetennelse, for å få fastslått om det er det eller ikke.

Håper at mine innspill og min høyttenking her kan være til nytte for deg. Men som jeg har prøvd å forklare deg, så er det dessverre ikke mulig å komme med konkrete diagnoseforslag på en slik liste med symptomer alene, for en må ha tilleggsinformasjon i form av kliniske undersøkelser, blodprøver m.v. for å kunne si noe mer konkret om årsaker / diagnose.

Lykke til.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Kommersiell tjeneste Videokonsultasjon koster 350,-