image: En hard kul på leggen

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

En hard kul på leggen

Spørsmål

Hei. Jeg har fått en kul, like ved venstre leggben, cirka 10 centimeter under kneet. Se bildet. Kulen er omtrent 2,5 cm i diameter. Kulen er helt hard. En lege tok ultralyd av kulen og mente det ikke var noe materie i den. Har hatt kulen i anslagsvis en måned. Det er ingen smerte, men jeg opplever at jeg de siste ukene har jeg blitt "stinn" i leggene når jeg sykler oppoverbakke og går opp trapper. Kulen har ingen farge. Den går i ett med huden, men "buler" litt ut. Hva kan dette være?

Mann 76
Svar

Hei.

For å si noe sikkert om dette, måtte jeg ha kjent på kulen. Da kunne jeg ha kjent om den er utgående fra bein, eller om den er forskyvbar fra beinet, hvilket betyr at den ikke kommer fra beinvev. Konsistensen er også viktig, og du beskriver den som helt hard. Det kan bety beinvev, men også en talgkjertel kan være ganske hard, mens en fettkul er litt mer elastisk i konsistensen.

Det er også viktig å kjenne om kulen er klart avgrenset fra omkringliggende vev, da det taler imot ondartet svulst.

Alt dette har den legen du var hos, med sikkerhet kjent etter og vurdert, mens jeg ikke kan gjøre det. Derfor kan jeg bare svare helt generelt her, mens legen som har undersøkt deg og kjent på kulen, kan uttale seg mer konkret. Mitt første og beste råd til deg er derfor å spørre denne legen direkte om hva han/hun tror kulen er, for det høres ut som at du kanskje ikke fikk informasjon om det? Du skriver jo kun at legen ikke mente at det var materie i den. Det er bra, men samtidig er det ikke et svar på hva slags kul legen tenker at det er, og det er jo det du ønsker å vite. Så spør denne legen om det.

Generelt sett så kan det være en svulst utgående fra beinvev, både godartet og selvfølgelig mindre sannsynlig ondartet. Det at du opplever den som helt hard, taler i retning av at det kommer fra beinet. Det er da også mulig at dette er noe du har hatt i svært lang tid, men helt tilfeldigvis har oppdaget akkurat nå. Slikt skjer ofte.

Det kan være en fettkul eller talgkjertel.

Det at det ikke er rødt eller varmt der, forteller oss at det ikke er en infeksjon eller betennelse.

Bildet du har vedlagt, viser bare at det ikke er rødt eller varmt, og bekrefter således at det ikke handler om infeksjon, men den viktigste undersøkelsen her er å kjenne på kulen. Følgelig ender dette opp med mitt innledende råd om å spørre legen som har kjent på den, om hva han/hun mener det er. Noe mer konkret svar enn dette er det dessverre ikke mulig å komme med, uten å kjenne på kulen.

Du forteller at du opplever at du blir mer "stinn" i leggene" når du sykler oppoverbakke og går opp trapper, kan neppe ha noe med denne kulen å gjøre. Det kan skyldes nedsatt blodsirkulasjon til musklene i leggene pga åreforkalkning, og derfor bør du få legen din til å sjekke blodsirkulasjonen i leggene dine.

Jeg håper uansett at informasjonen kan være til nytte for deg. Ha det bra.

Illustrasjonsbilde øverst: Blueastro / Shutterstock / NTB