Eldre skade i menisk

Spørsmål

Hei,

Jeg hadde for ett år siden et fall hvor jeg slo venstre kneskål i gulvet, og fikk vondt i dagene og ukene etter. Jeg klarte derimot fint å trene squash, knebøy og spille golf uten smerter. Men jeg ble etterhvert oppmerksom på at det kom en poppe eller klikkelyd fra venstre kne når jeg bøyde meg ned på huk, som føltes annerledes ut enn de normale poppelyder som kan forekomme.

Etter å ha sjekket med fysio, tok jeg MR bilder og det ble påvist kompleks ruptur i menisk. Jeg ble så sendt til en spesialist på Aleris privatsykehus som ganske kjapt anbefalte meg om å operere, selv om jeg ikke hadde spesielle smerter. Jeg tror jeg antok at hvis jeg ikke opererte så ville jeg få slitasjer og smerter i fremtiden, og planlagte operasjonen etter golfsesongen var over.

En uke før operasjon så ble jeg byttet til ny lege, og min operasjon var planlagt idag. Da jeg møtte legen før operasjon så startet han samtalen med å hentyde til at jeg sikkert var glad å bli kvitt smerten, men jeg sa da at jeg ikke hadde noen spesielle smerter, og hadde vært i full fysisk aktivtet hele sommer. Legen sa at det kunne være smart å vente med operasjon, og at poppelyd ikke var farlig i seg selv, mens sannsynlig væskeforflytning. Han anbefalte meg å heller ta operasjon om det ble smerter i fremtiden.

Man blir selvfølgelig litt forvirret etter å ha vært hos to leger på samme sykehus som har gitt to forskjellige anbefalinger, og jeg har også lest en del online om forskning som sier at det er svært lite forskjell på opptrening vs operasjon.

Jeg har ikke lyst å gå 5-10 år og slite kneet slik jeg ikke kan være like aktiv som nå og angre på at jeg ikke opererte. Så mitt spørsmål er hva dere ville anbefalt når jeg kun kjenner tegn til smerte hvis jeg sitter på huk og har litt popping, men ellers fungerer fint med kompleks ruptur i menisken?

Svar

Hei!

Da du ikke har smerter eller låsningsfenomen, tror jeg ikke du vil profitere på kirurgi. I dette tilfellet høres det ut som om skaden i menisken, og alderen på skaden, skulle tilsi at man ved operasjonen hadde kommet til å fjerne menisken, og ikke gjort noe forsøk på å sy den. I øyeblikket vil en operasjon derfor kun være en potensiell risiko, uten noen egentlig gevinst.

Lykke til!