Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Ekstraslag og uregelmessig puls

Spørsmål

Jeg har veldig lenge nå vært plaget med ekstraslag og uregelmessig puls. De første gangene jeg merket ekstraslag, kom de kun når jeg drakk kaffe eller brukte mye snus. Men for ca. ett år siden ble jeg veldig plaget med angst, og de begynte å komme hyppigere. Jeg fikk da beskjed om at dette var vanlig om man hadde en angsttilstand. Nå kommer de derimot hver dag, og jeg begynner å bli veldig bekymret. For et par uker siden kom de så ofte om dagen, at jeg til slutt nesten ikke turte å røre meg. I tillegg hadde jeg et par episoder der hjertet plutselig dunket veldig fort kun et par sekunder. Jeg dro til legevakten og fikk tatt EKG, men da dukket det ikke opp noen ekstraslag. Jeg fikk beskjed om å rydde vekk alt som skapte stress i hverdagen min og ta vare på meg selv. Angsten min har roet seg ned, og det er derfor jeg synes det er ekkelt at de plutselig dukker opp så kraftig igjen nå. De kommer mest i hvile, men også om jeg bare røyser meg for å gå litt. Nå har de også begynt å komme under fysisk aktivitet. Det skjer som oftest helt i starten av treningsøkten, bare i et par sekunder. Dette gjør at jeg er skeptisk til å trene, som er veldig kjedelig da jeg alltid har vært glad i å være fysisk aktiv. I tidligere år har jeg aldri vært plaget med ekstraslag under fysisk aktivitet. Jeg blir heller ikke svimmel, dårlig eller mer tungpust av de, men jeg synes det er ekkelt. Jeg fikk påvist stressmage når jeg var på gastroskopi (mellomgulvsbrokk, magekatarr), og det tyder vel på at jeg fortsatt stresser en del. Jeg har sikkert blitt så vant til det at jeg ikke tenker så mye over alt jeg stresser over, om det gir mening. Jeg er også plaget med mye smerter i øvre del av rygg, nakke, skuldre, armer og hals, noe som sikkert kommer av anspenthet i forbindelse med angsten jeg var veldig plaget med. Likevel er jeg bekymret for at det er hjertet. Høres det ut som noe farlig eller bare grunnet stress? Har normalt blodtrykk og er normalvektig. Ingen hjertesykdom i familien i ung alder.

Kvinne 22
Svar

Du har ekstraslag og uregelmessg puls. Disse kom spesielt når du drakk kaffe eller brukte mye snus. Du har fått angst og etter dette har ekstraslagene kommet mye hyppigere. Du har fått beskjed om at dette er vanlig ved angsttilstand. Ekstraslag er normalt veldig ubehagelige, men ufarlige. Det er normalt å ha ekstraslag gjennom et døgn. Det er også slik at angsten i seg selv, kan utløse ekstraslag. Dette skjer på grunn av frisetting av såkalte stress hormoner, og dermed vil angst i seg selv gjøre at du får ekstraslag og at du blir oppmerksom på disse slagene. Normalt kjenner man ikke at man har ekstraslag, men dersom man blir ekstra oppmerksom på dette, så vil man kjenne disse slagene når de kommer. Det å rydde bort alt som skaper stress, blir også ganske stressende. Du skriver at angsten din har forsvunnet eller blitt bedre etter at du har skjermet deg, men det som samtidig skjer er at du har fåt flere eksraslag eller at du blir mer oppmerksom på disse slagene.  Dette kan være en form for kroppsliggjøring (somatisering) av angsten din. Muskelsmerter og stressmage er også slike symptomer som kan være kroppsliggjøring av angst. Det er en nær sammenheng mellom psyke og kropp. Det at du får en påvirkning av pusten din, er også typisk ved angst. Hyperventilering som vil si at man puster raskt og overfladisk og kvitter seg med karbondioksyd er også vanlig. Hyperventilering kan gi prikninger og stikninger og svimmelhet.  Slik jeg leser det du skriver, så vil jeg konkludere med at de symptomene og de plagene du har  nok skykdes stress. Du er 22 år og kvinne. Det er ingen hjertesykdom i familien og du har normalt blodtrykk og vekt. Du har derfor svært lav eller tilnmæret ingen risiko for at du skal ha hjertesykdom. Ekstraslagene dine er normale, men plagsomme. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-