Dovne armer

Spørsmål

Har problemer med at armene dovner vekk.Forstår at det skjer om morgenen når jeg våkner men det skjer når jeg sitter med armene over magen eller når jeg holder telefonen,det er spesielt høyre armen som er et problem,hva kan det skyldes?

Kvinne, 49 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Følelsen av at armene dovner eller "sovner" hen kalles på fagspråket for parestesier og kommer av at nervene som går til og fra det aktuelle kroppsområdet er i klem eller på annen måte ikke fungerer helt som de skal.
Dett kan godt skyldes generelle muskelspenninger i nakkeområdet, kanskje du er i en stresset situasjon for tiden? Hvis musklene blir stramme kan de klemme på nerver som går gjennom dem og ned i for eksempel armene.

I tillegg til muskelspenninger er det en del andre mulige årsaker.
Når det gjelder armene er den mest vanlige tilstanden det man kaller for Karpal-tunnel syndromet. Her er det nervene som går til hendene som er i klem der de går gjennom en kanal på undersiden av håndleddet. Dette er en vanlig tilstand, spesielt hos personer som arbeider mye med tastatur. Denne tilstanden er lett og behandle kirurgisk.

Du skriver ikke om det er hele armen som dovner eller bare hånden, men hvis det er armene generelt så er det nok mest sannsynlig at det dreier seg om noe annet en karpal- tunnel syndromet.

Andre årsaker som kan gi nerveklemming er tilstander i ryggraden slik som prolapser. Slike sykdommer kan gi mer generaliserte parestesier. Når symptomene kommer fra en eller begge armene så ligger i så fall feilen i nedre del av nakken. Hvis du ikke har noen smerter fra nedre del av nakken er dette også ganske usannsynlig men det kan være en ide å få sjekket det. Slike tilstander kan diagnostiseres ved hjelp av en CT eller MR undersøkelse ved en røntgenavdeling.

Videre er det en rekke muligheter for nerveskade ved andre tilstander, alt fra vitaminmangler til sukkersyke, og da kan man få en tilstand som heter polynevropati. Dette kan også gi slike symptomer som du beskriver.
Fastlegen din kan utrede deg for slike sykdommer ganske enkelt ved hjelp av undersøkelse og blodprøver.
Du kan lese mer om polynevropati ved å følge linken på toppen av dette svaret.

Hvis ikke dette gir svaret på dine plager så kan du henvises til nevrolog, dette er en lege som er spesialist på nervesystemet. Her kan du blant annet bli undersøkt med nevrografi, dette er en undersøkelse hvor man setter en svak strøm gjennom nervene for å se hvor en eventuell skade sitter. Undersøkelsen er ikke smertefull.

Som sagt så er det godt mulig at dine plager skyldes generelle muskelstramninger i nakkeområdet ditt, men det skader jo ikke å sjekke andre forklaringer også spesielt hvis plagene ikke forsvinner eller om de blir verre.

Håper dette har vært til hjelp!