Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Dirringer i føttene. Bivirkning av medisiner?

Spørsmål

Hei. Er en 49 år gammel mann. Jeg sliter med balansen. Av og til når jeg går turer med hunden og vi møter kjente og stopper opp, så "rister" mine ben litt når vi stopper opp Når vi går videre er alt fint. Ser at andre merker det og syns det er ubehagelig for meg selv. Jeg har vært på en festival, og fikk da beskjed om å drikke vann, selv om jeg var helt edru. (de trudde jeg hadde drukket). Dette gjør at jeg aldri mere går på slike festivaler eller ut på "byen". Jeg vet ikke hva det skyldes, jeg har en Angst diagnose(redd for åpne plasser samt panikkangst) og bruker Remeron om kveld 15 mg og Citalopram Orion 20 mg om morgenen. Dette har jeg brukt i ca 10 år. Men det er de siste 5 årene jeg har denne ubalansen. Noen dager merker jeg den ikke, men den er en stor del av mitt liv. Jeg har ryggplager, og har måttet bruke krykker ved to anledninger grunnet prolaps i flg legen. Ryggen min er vond hver dag, men til å leve med. Det går fint når jeg går mine turer, men når jeg stopper så er det vanskelig å stoppe at mine ben starter å "rister". Det samme skjer hvis jeg bøyer meg ned og skal gjøre noe i hagen, så går knærne litt opp og ned. Jeg trener hjemme (squats) ca 50-60 om dagen. Tror det hjelper, selv om jeg har disse "dirringene/ristingene i føttene mine fremdeles. Jeg opplever også at jeg har sovne/dovne føtter når jeg våkner. Prikking.Det kan foregå i løpet av resten av dagen for å så avta. Jeg tror/har Tinnitus, mere som et sus i ørene, ikke høyfrekvent. Er det stille i rommet så er det litt ubehagelig. (Lege har ikke bekreftet dette, da jeg ikke har vært til behandling for dette) Mine tanker om dette. Takker for svar.

Mann 49
Svar

Hei.


Jeg har ikke hørt om at det du her beskriver, kan være et tegn på sykdom, så jeg er relativt sikker på at disse ristingene i beina dine ikke skyldes sykdom. Jeg tror derimot at det er ganske sannsynlig at det kan være bivirkninger av medisinene du bruker, for de kan gi skjelvinger / ristinger m.v. som bivirkning. Du skriver at du har brukt medisinene i 10 år, men bare hatt ristingene i 5 år. Men det betyr på ingen måte at ikke det kan skyldes bivirkninger, for bivirkninger behøver ikke å oppstå med en gang man begynner med et medikament, de kan også komme etterhvert.

Den eneste måten å finne ut om noe kan skyldes en bivirkning, er å forsøke seg uten aktuelle medisin i en periode, altså gjøre en test. Det må naturligvis gjøres for kun ett medikament av gangen, for å kunne trekke riktige konklusjoner. Hvorvidt du bør gjøre dette, dvs om det er forsvarlig å være uten slike medisiner i en periode, bør du diskutere med din lege. 

Det høres for meg ut som at dette er riktig plagsomt for deg, så jeg ville nok avgjort testet ut dette, i tilfelle det er der løsningen på dine problemer ligger. 

Håper at rådet kan hjelpe deg. Lykke til.