Diffuse symptomer: Luftsmerter? Muskulære smerter?

Spørsmål

Hei,
Jeg over en lang periode (over ett år) vært plaget med noen difuse symptomer. Det kommer i perioder, kan ha ubehag i 2-3 dager, deretter ikke kjenne noe som helst de neste 2-3 dagene. Kommer og går med andre ord. Det starter med smerter i hovedsak i venstre side, i nederste del av ribbeina, jeg kan "ta" på smerten. Vondt når jeg trykker der og siden kjennes "tung" ut. Det henger sammen med litt ubehag ned i blæren, følelse av lekasje/drypping og noen ganger vond lukt. Fastlegen har tatt prøver av urin og nyrefunksjonen, men ingen utslag. Har også vært på utredning av blæren med kamera og ultralyd av nyrer og siden uten funn. Jeg har også når jeg får dette ubehaget verk i muskelaturen i kroppen, spesielt på innerside av lår/ kne og innerside av albue. Opplever også en slags leamus rundt om i kroppen i disse periodene. Noen ganger kan det virke som det har en sammenheng med magefunksjonen, om den fungerer bra blir ikke verken i siden like vond, men om det bare er tilfeldig vet jeg ikke. Nå har jeg hatt disse plagene som kommer og går lenge, og jeg synes det er vanskelig å ikke bekymre meg når jeg ikke vet hva det kommer av. Jeg er selv bekymret for alvorlige muskel/nerve sykdommer eller at det skal være noe galt med nyrene mine. Har du noen gode ideer på hva det kan komme av?

Svar

Hei.

Etter så lang varighet som over ett år, uten at du har blitt sykere, stadig verre, fått nye symptomer osv, så taler det i seg selv sterkt imot at du har noen sykdom i det hele tatt, spesielt ikke alvorlige sykdommer som muskel-/nervesykdommer osv. Det at du er så grundig undersøkt som du er, uten at en har funnet noe som helst tegn til sykdom av noe slag, taler ytterligere for dette. Det er vanskelig å se for seg en eller annen form for sykdom som ikke på en eller annen måte ville kommet til uttrykk eller gitt mistanker, ved så grundige utredninger som du har vært gjennom.
Og vi har enda flere ting som taler mot sykdom: Det at du forteller at du kan "ta på" smerten, kan tyde på at smerten enten sitter i muskulatur, evt kan det være luftfylt tykktarm, med luft som kommer og går og kanskje står og "stanger" litt akkurat der du beskriver, venstre side, nederste del av ribbeina, for der gjør tykktarmen en nitti graders retningsendring, og akkurat i den vinkelen er det lett for luft å bli stående og stange og gi forbigående smerter. En slik litt utspilt tykktarm vil ofte være noe øm å ta på.
Det er veldig viktig at du en gang du har slike smerter som du kan "ta på", lar legen din undersøke deg akkurat der og da, slik at legen får kjenne på det vonde området. Da vil legen med sikkerhet kunne si om det er en luftfylt tykktarm du kjenner, eller om det er muskulatur.
Smertene dine kommer og går, og er altså ikke tilstede hele tiden. Du er helt symptomfri i dager av gangen. Slik arter ikke sykdom seg vanligvis, spesielt ikke alvorlig eller ondartet sykdom. Også det at smertene kommer og går, taler i retning av uskyldige ikke-sykdomsforklaringer som luftsmerter eller muskelsmerter.

Det er veldig viktig at du følger opp disse mulige forklaringene jeg kommer med her, ved å la lege kjenne på deg mens det er der. For dersom man går rundt og er bekymret for "hva det er", så vil slike bekymringer i seg selv kunne øke smertene og fokus på smertene. Dette fordi der er svært tett forbindelse mellom psyke/bekymringer/tanker og både muskler og tarmfunksjon.
Får du legen din til å bekrefte at det er en av de to tingene jeg tenker på her, så har du fått forklaring på plagene, og da kan du så slippe både å tenke på hva det er, og du kan slippe å bry deg om det. For smerter vi ikke vet hva er, er noe ganske annet og verre enn ufarlige smerter som vi vet forklaringen på.

Vis deg jeg har skrevet her til legen din, og avtal at du får komme "på direkten" en gang du har disse smertene som det går an å "ta på", uten forhåndsavtale, for det er vesentlig for diagnostikken her at legen får undersøke deg akkurat mens du har det.

Jeg kan selvfølgelig ikke si noe skråsikkert over nett og uten å undersøke deg, men synes det er vanskelig å se for seg andre forklaringer enn disse, og spesielt usannsynlig er tanken om at dette skulle skyldes sykdom.
Jeg håper og tror at du vil ha nytte av innspillene og informasjonen her, og ønsker deg lykke til.