Diffuse smerter i ryggen

Spørsmål

Hypokondri eller reelt? De siste 4 ukene har jeg merket ulike diffuse smerter i ryggen, delvis langt nede i ryggen, delvis høyere opp. Vanskelig å beskrive - av og til som små "stikk", eller som "svie" (ikke særlig dekkende, kanskje) - men ikke regelmessig "verking" over lenger tid. Ikke merkbart relatert til særlige situasjoner (sittestillinger el lign), og er ikke der hele tiden. Har ikke hatt ryggvondt før - og innrømmer blankt at jeg blir redd for alvorlige sykdommer - særlig fordi min svigermor for åtte uker siden døde av kreft i bukspyttkjertelen,(hvor smerter i korsryggen nettopp var symptom...!) og at vi i nær vennekrets har to krefttilfeller til "gående". Andre mer "naturlige" forklaringer er muligens generelt for dårlig form, utrent, og en overvekt det bør gjøres noe med (105 kg /181 cm) Fikk konstatert brokk og betenelse i spiserøret før jul, og behandles med Nexium. Vevsprøvene fra spiserøret var helt OK, viser bare betennelse. Har det generelt bra, men antakelig scoret mye "stresspoeng" i det siste; i løpet av siste 10 mnd giftet meg, flyttet, byttet jobb, og altså mistet svigermor i kreft. Men smertene i ryggen lar seg ikke overse, og lurer på hva slags undersøkelser som kan gjøres for å fastslå hva det er, evt. utelukke alvorlige sykdommer? Er litt redd for at fastlegen bare skal tenke hypokondri.... Relevante sykdommer/medisiner: Zocor - 20 mg pr dag Nexium Mann, 40 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Plagene dine er ganske diffuse og kan like gjerne være "ingenting" som mer seriøse lidelser, men vanligvis er det jo en harmløs forklaring på slike plager, feks irritasjonstilstander i ryggmuskulatur eller stressplager.

Det er naturlig at du engster deg for kreftsykdom når personer som er så nær deg har fått slik alvorlig sykdom - men du er selvfølgelig klar over at kreftrisikoen ikke øker selv om du har noen i omgangskretsen som har kreft.

For å få en avklaring på dette vil jeg foreslå at legen din tar en omfattende helsesjekk med blodprøver samt at det i første omgang bestilles en ultralyd av magen. Du skriver at du er litt overvektig, og hvis det er vanskelig å få full oversikt med ultralyd er det en CT av magen som er neste undersøkelse, men en slik undersøkelse innebærer en del stråling og bør ikke gjøres med mindre det er medisinsk grunn til det. Du kan avtale med legen din om dere skal gå videre med CT etter at ultralydundersøkelsen er gjort. Litt avhengig av hvor symptomene dine sitter kan en vanlig røntgenundersøkelse av ryggen din også være grunn til å få tatt.

Jeg tror nok mest sannsynlig at det ikke er kreft eller alvorlig sykdom som er forklaringen på plagene dine og at de vil gå over av seg selv.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-