Diamox mot høydesyke

Spørsmål

Skal til Peru om noen dager og har fått Diamox som forebyggende medisin mot høydesyke.Skal fly direkte opp til ca 3500 meter. Har sett på bivirkningene av denne medisinen og lurer på om de er utbredt og om det er verdt å ta dette preparatet.Skal på en turistreise, ingen klatretur og er altså usikker på gevinsten av preparatet i forhold til ubehagelige bivirkninger.

Sykdommer: Migrene
Medisiner: P-piller

Kvinne, 40 år

Svar

De fleste greier 3500 meter over havet bra, men kondisjonen vil være dårlig den første tiden. Jeg ville eventuelt hatt med Diamox som behandling, og da ville jeg brukt tabletter 250 mg (ikke depottabletter), 2-3 tabletter per dag, ved behov. Symptomer på lett høydesyke er hodepine, slapphet og nedsatt matlyst, omtrent som å være fyllesyk. Om man har milde symptomer går det an å se det an, ved 3500 meter vil det som oftest gi seg eteer et par dager. Fordelen med å se det an er at da skjer akklimatiseringen på normal måte. Om man først har begynt med Diamox må man ikke slutte med det før man er under 3000 meter, ellers blir man dårligere enn om man ikke hadde begynt med det, såkalt rebound effect.

Ved bestigning av høye fjell bør man ta det så langsomt at man rekker å bli akklimatisert. Dessverre er det en del gruppeturer på høye fjell hvor det ikke er praktisk mulig å få til det, og da velger noen å ta Diamox depot 500 mg x 1 per dag forebyggende.

Alvorlig høydesyke kan være livsfarlig: akutt hjerneødem eller lungeødem. Da gjelder det å komme seg ned i lavlandet, eller få oksygentilførsel.