Diabetes, stoffskifte og insulin problematikk

Spørsmål

Hei, først vil jeg nevne at jeg har diabetes 1 etter først å ha hatt diabetes 2 i mange år. Jeg sliter med en meget dårlig rygg som jeg nå har fått beskjed om at skaden i ryggen er for omfattende til et operativt inngrep, og nevrokirurgen sa at han kunne ikke garantere at jeg ville bli smertefri. På grunn av daglige ganske sterke smerter i ryggen bruker jeg smertestillende. Jeg er selvfølgelig lite mobil p.g.a. ryggen og orker ikke gjøre så mye. Men det som opptar meg er at jeg har mistet mye hår, jeg har flisete negler og har lett for å fryse. Jeg har aldri opplevd dette før. Jeg har lest at dette kan komme av lavt stoffskifte. Jeg har tatt blodprøver og hadde i slutten av 2015 under referanseområdet, i mars i år lå resultatet på 0,21 mU/L. Referanseområde er fra Fürst oppgitt til 0,20-4,0. Med så lavt resultat kan det jeg spør om skyldes lavt stoffskifte, selv om jeg ligger innenfor ref.område? Kan dette være bivirkninger av insulin? Til sist: Hva regnes som gjennomsnittlig mengde (enheter) pr. dag av insulin? Grunnen til at jeg spør er fordi jeg synes det er meget vanskelig å beregnet antall enheter i forbindelse med måltid.

Svar

Hei,

TSH med lav verdi er eventuelt et tegn på for høyt stoffskifte, eller hypertyreose, ikke lavt stoffskifte. Hvis du hadde TSH under 0.2 før, er du en man kanskje burde sjekke for hypertyreose via en TSI-prøve hvor man måler stimulerende antistoffer. Folk som har diabetes har en øket risiko for stoffskifte problemer, og bør sjekkes for det slik du har blitt.
Gjennomsnittlig mengde insulin avhenger blant annet av hvor mye du spiser. Det er viktig å spise regelmessig og bruke proteiner og karbohydrater i riktige mengder til riktige tider, så hvis du finner det vanskelig å vite hvordan du skal gjøre dette, synes jeg du bør snakke med en dietetiker som spesialiserer seg på diabetes. De kan ofte hjelpe.
Her er også en lenke til en serie artikler som forklarer noe om hvordan du skal regne ut insulinmengden du trenger slik at du har noe å se på før du eventuelt snakker med en dietetiker. I tillegg legger jeg ved en artikkel om hypertyreose.

http://levmeddiabetes.no/2014/10/vanskelig-beregne-riktig-insulindose-til-maltider/

http://www.lommelegen.no/artikkel/høyt-stoffskifte-hypertyreose-symptomer-undersøkelse-og-behandling

Lykke til!

Mvh,

Nina Bryhn, MD