Diabetes og sex

Spørsmål

Fikk diabetes på en alder av 15 år og har hatt en dårlig regulert diabetes i ca 10 år. Hba1c har vært svært høy (ca. 12-17), men de siste 3 år har den vært på en verdi rundt 7. Jeg bruker nå insulinpumpe og er svært fornøyd med den.
De senere årene (7-8) har jeg fått redusert potens, og under samleie kommer det ikke lenger sperm når jeg har utløsning. Hva kan dette skyldes & kan det gjøres noe med? Har det noe med hormonene å gjøre? Hva gjør jeg?

Relevante sykdommer/medisiner: Diabetes

Mann, 28 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det viser seg at mange menn med diabetes har problemer med potensen, kanskje så mange som halvaparten av alle med diagnosen.
Erektil dysfunksjon - at man ikke klarer å holde penis stiv nok eller stiv lenge nok, er den vanligste problemstillingen, og skyldes sannsynligvis senkomplikasjoner i form av skader i nervene til penis. Det er nettopp gjennom disse nervene at selve reisningsmekanismen styres. Ved seksuell stimulering øker blod-strømmen inn i svamplegemene i penis, samtidig som utløpet for blod snevres igjen. På denne måten øker blodmengden inne i svamplegemene og penis blir stiv. Dersom nervene skades, vil det bli problemer med å fylle penis med blod samt med å holde blodet inne i svamplegemene mens den seksuelle stimulering pågår. Mange menn med diabetes opplever at de får tilfredsstillende reisning til å begynne med, men at de ikke klarer å opprettholde den under f.eks. hele samleiet.

Dette kan i neste omgang gi prestasjonspress og psykiske sperrer i forhold til sex. Lysten på sex, følelsen i penis og selve utløsningen (orgasmen) er vanligvis normal.

Noen menn med diabetes har også det som kalles retrograd ejakulasjon, det vil si at sæden går oppover i urinrøret og tømmes i urinblæren under orgasme i stedet for å komme ut av penis. Dette kan være et problem hvis man har barneønske.

Ereksjonssvikten kan bedres ved hjelpe av medikamenter - dette må du snakke med legen din om. Retrograd ejakulasjon oppstår hos rundt 5 % av menn med insulinbehandlet diabetes, og kan i noen tilfeller behandles med adrenalinliknende medikamenter - men hos mange lar ikke dette problemet seg løse, dessverre. Ta også dette opp med legen din.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-