Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Diabetes insipidus

Spørsmål

Hei! Jeg har hatt store problemer med sykdom de siste 4 måneder. Det startet med sterke smerter i underlivet etter samleie, og etterhvert hadde jeg smerter hele tiden.
Har vært innlagt på sykehus 2 ganger, de finner ikke årsak til smertene. Har blitt satt på antibiotika mot infeksjon 2 ganger, ene gangen hjalp det, den andre ikke. Etter sist gang i januar har jeg hatt problemer med ekstrem tørste og vannlatning. Jeg har drukket litervis med vann om dagen, og hatt opptil flere dobesøk i timen.
Jeg har bare blitt utredet av gynekologer, og samtilige har vært i tvil om det er gynekologisk (har hatt til sammen 7 GU den siste måneden.) Tok en CT for noen dager siden, de fant ikke noe uvanlig. Det har vært snakk om laparaskopi for å se om jeg har endometriose, men legene vil ikke operere når symptomene er så usikre.
Smertene har avtatt de siste dagene, spesielt etter at jeg har brukt vaginale "infeksjonstabletter" i 3 dager samt en soppinfeksjonskur etterpå.

Problemet er at selv om smertene har avtatt er tørsten og tissingen like plagsom.
vannlatningsskjema viser
dag 1: 15 dobesøk, drikke 3,3 liter, urin 3,5 liter
dag 2: 13 dobesøk, drikke 2,8 liter, urin 3,25 liter

Jeg må understreke at dette er når jeg har anstrengt meg for å drikke KUN når jeg har vært kjempetørst, har også brukt tabletter mot munntørrhet.
Har svak feber som varierer utover dagen. Er veldig svimmel og får ofte vondt i hodet.

Legene synes det høres ut som diabetes, men blodsukkeret mitt er helt i orden så det kan det ikke være. Jeg skal ha en undersøkelse av urinrøret om 2 uker, finner de ingen feil så blir jeg satt opp til laparaskopi.
Nå går jeg hjemme med plagene i mellomtiden og har blitt veldig utålmodig! Nå har jeg selv lest om Diabetes insipidus og lurer på hvordan denne sykdommen utredes? hvilke prøver er det som tas? Har det gått for kort tid med symptomer for utredning? (3 uker.)
Er det enkelt å finne ut vil jeg helst gjøre dette med en gang. Relevante sykdommer/medisiner: Ingen sykdommer og ingen medisiner. Har i de siste måneder tatt veldig mye smertestillende, (ibux, tramadol, voltaren)

Kvinne, 27 år

Svar

Hei.

Diabetes insipidus har ingenting med "vanlig" diabetes / sukkersyke å gjøre.
Det er en sykdom som kjennetegnes av mangel på hormonet ADH (antidiuretisk hormon), eller at hormonet ikke "virker" i kroppen.

Den kjennetegnes ved svær tørste og stor utskillelse av svært tynn urin.

Kriteriene for å stille diagnosen er:
stor urinproduksjon, 2-20 liter pr dag
Svært tynn urin (=måling av urinens spesifikke vekt er en av undersøkelsene som gjøres for å stille diagnosen)
tørste
tilførsel av hormonet ADH reduserer urinvolumet (en diagnostisk test)

Ta opp med din lege om du skal bli utredet for dette.
Alternative diagnoser ved svært tørste og stor urinproduksjon er diabetes mellitus ("sukkersyke") som du altså ikke har, og så er psykiske årsaker til stor tørste og svær urinproduksjon også en vanlig årsak. Jeg kan dog ikke si noe konkret om dette for ditt vedkommende, siden jeg ikke vet noe mer om dette og deg enn det du har skrevet til oss her. Men vær klar over muligheten, hvis utredning nå viser at du ikke har diabetes insipidus heller.

Lykke til.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-