Depresjon og angst

Spørsmål

Hei, Dette gjelder psykiske lidelser/depressivitet. Jeg har lenge vært depressiv og hatt skikkelig angst. Jeg er veldig glad i ei jente som jeg var sammen med i 6-7 måneder og plutslig ble det slutt. Hun elsket meg og alt, men nå vil hun ikke snakke med meg lenger. Jeg har ikke gjort noe for å såre henne. Men problemet er at jeg får selvmordstanker, har hjerteklapp hele tiden, vondt i hodet og får ikke lyst til å gjøre noe. Har prøvd å komme meg over dette, men jeg klarer det ikke. Det blir bare verre og verre. Dette har vart nå i 2 måneder. Aldri før har dette hendt meg. Hva skal jeg gjøre ? Lykkepiller ? Nå har alt blitt skikkelig ubehagelig....jeg trenger hjelp og det veldig fort. Har snakket med legevakten om dette, men de kunne ikke gjøre....

Mann, 22 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei. Det er leit å høre om ditt brudd med kjæresten, og dine reaksjoner på dette. Men slike ting er jo dessverre en del av de fleste menneskers liv, en eller flere ganger, og det tar tid å komme over. En vakker dag i fremtiden, sitter du med ditt livs utkårede, er lykkelig og tenker tilbake på det som har skjedd nå, og tenker kanskje at det var bra at ting gikk som det gikk, ellers hadde du ikke truffet den du da elsker og vil leve sammen med ! :)

Men: De fleste mennesker vil få en nedtur og en depressiv reaksjon i større eller mindre grad av å oppleve det du har opplevd nå. Når man har tendens til angst og depresjon i utgangspunktet, slik du beskriver, pleier man å i at man er mer sårbar for slike hendelser enn andre, dvs. at "såret på hjertet" blir større, og man kan utvikle en reell og behandlingstrengende depresjon etter slike hendelser, om man er disponert for det, hvilket det kanskje kan høres ut som du er. Derfor synes jeg det er svært fornuftig av deg å spørre om råd, for derved å kunne få gjort noe med din depresjon og angst, som nå tydeligvis er under forverring.

Det jeg synes du skal gjøre, er å oppsøke din fastlege (legevakten som du har vært hos, har vanligvis for dårlig tid og vil vanligvis ikke kunne bidra med så mye i slike tilfeller, spesielt ikke oppfølging over en viss tid).

Almenleger (din fastlege) har mye erfaring i å hjelpe folk med din type problemer, og du bør også sannsynligvis gå til han/hun over en del ganger, for å hjelpe deg gjennom krisen.

Du spør om antidepressiva ("lykkepiller").
Det vil i den del tilfeller være riktig å bruke dette i en periode, spesielt hvis man er disponert for depresjon og angst i utgangspunktet, slik du er. Om akkurat du skal bruke dette, vil din fastlege hjelpe deg til å finne ut av.

Ofte kan samtaler over noe tid, være like nyttige, men jeg synes du skal spørre fastlegen din om hva han/hun synes om dette når du går dit.
Dersom din fastlege mener din tilstand (depresjon/angst) nå er av alvorligere karakter, eller om du selv ønsker det, vil det også kunne være aktuelt at du blir henvist videre til psykolog.

Konklusjon: Gå raskest mulig til din fastlege og ta opp problemet, der får du hjelp. Du bør definitivt ikke gå alene med dette videre.

Jeg ønsker deg lykke til.
Med vennligste hilsen
Brynjulf Barexstein, almenlege

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-