Denguefeber

Spørsmål

Jeg pådro meg Denguefeber da jeg var i Indonesia i desember 2003. Ble fryktelig dårlig, høy feber, vondt i beina, og hadde problemer med å stå oppreist lengre enn 1 minutt om gangen da alt bare svartnet. Jeg klarte på et eller annet vis og komme meg hjem til Norge, der jeg ble innlagt på et norsk sjukehus. etter 6 dager ble jeg utskrevet og reiste hjem. Tok ganske lang tid før jeg klarte og gå uten at det svimlet for meg. Jeg hadde også masse neseblod, og det blødde fra tannkjøttet når jeg pusset tennene, sov også veldig mye. nuvel, det var sykdommen. Nå er jeg frisk som en fisk, men vil nødig oppleve dette igjen. Jeg elsker og reise og har snart tenkt meg ut igjen. Jeg henvendte meg på mitt lokale legekontor for og høre om det var noen spesielle forholdsregler jeg måtte ta, men der fikk jeg til svar at de aldri hadde vært borti sykdommen før, og at jeg måtte henvende meg på smittskyddinstituttet (sverige?). Mener og ha hørt at og få Dengue 2. gang kan føre til alvorligere komplikasjoner? Jeg har nå tenkt og reise til Sri Lanka og India, vet det er Dengue i disse områdene. Kan jeg trygt reise om en måneds tid, eller bør jeg vente? Har mye håravfall nå. Hvor lenge kommer det til og vare, og er de noe man kan gjøre med det? har fått forståelse av at det er 4 forskjellige dengue-virus. Er jeg immun mot den typen jeg hadde?
Så vil jeg bare si takk for en fantastisk tjeneste!!! Når det gjelder reisevaksiner og sykdommer som ikke er vanlige har jeg svært dårlig erfaring med mitt lokale legekontor. (de anbefalte meg bl.a. og reise 3 måneder ned til Ghana uten malariatabletter og heller satse på forebyggende) Jeg måtte henvende meg på en reiseklinikk på mitt studiested for og få tak i dem.
Takk igjen :)

Kvinne, 23 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Det er helt korrekt at det er farligere å få denguefeber andre gang enn første gang. Det er fire typer, og du er bare immun mot den typen du har hatt. Det finnes alle grader av alvorlighet, men det virker som at du har hatt et forholdsvis alvorlig forløp av sykdommen: blødningstendens er et alvorlig tegn. Dersom du skulle få det igjen, er det grunn til å frykte at du kan bli livstruende syk. Det har ikke gått ut noen generell anbefaling om at de som har hatt denguefeber ikke kan reise til tropene igjen, men i ditt tilfelle ville jeg nok ikke reist i områder med mye denguefeber før vi får en vaksine mot sykdommen. Du bør reise utenom regntider, og ha med deg myggrepellent (Myggmelk eller Authan), permetrinimpregnert myggnett og permetrinspray til å spraye på klær. Husk at denguefebermyggen begynner å stikke allerede på ettermiddagen. Du finner en link til utbredelseskart for sykdommer på min webside, www.reiseklinikken.com, velg et feriemål med liten risiko for denguefeber.

Har du spørsmål om REISEMEDISIN?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Gunnar Hasle REISEMEDISIN
Pris fra 259,-