Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Degenerative forandringer i hofteleddet

Spørsmål

Hei.
Jeg fikk tilsendt dette svaret etter at jeg var på MR. Lurer no på hva det betyr.

"16.11.2015 MR Bekken og hofter
Smerter i begge hofteregioner og varierende karakter.
Bilateralt er det små subchondrale signalavvik fortil i acetabulartaket med som oppfattes som sekundært til degenerasjon i begge hofteledd. Ingen sikker bruskreduksjon. Sparsom tendinopati ved gluteus medius festet venstre side, ellers upåfallende forhold i glutealmuskulatur og bekkenbunnsmuskulatur. Normale hamstrings.
R: Funn forenlig med noe degenerasjon i begge hofter. Ordinære røntgenbilder anbefales.

Du har normal brusk - dermed er der ingen artrose."

Jeg er 39 år og har hatt problemer og smerter i korsrygg og hofter i varierende grad i allefall di 20 siste årene. Har dei 3-4 siste årene vært mye plaget med smerter i lysken på begge sider, kommer gjerne gradvis men til slutt er det så intense smerter at jeg ikke klarer å belaste foten på den siden som er berørt, må da gå på krykker til det går over, som regel 4-7 dager. Siste året har jeg hatt så intense lyskesmertere at jeg har gått med krykker iallefall 4 ganger/perioder. Uten om dette har jeg og perioder med moderate lyskesmerter.
Ellers har jeg problermer med å sitte lenge = smerter og "stiv" i hofte/ korsrygg. Våkner ofte på nettene pga av smerter.
Er i full jobb, kan jobbe selv om jeg går med krykker men vil likevel si at plagene hemmer meg i hverdagen og jobb då eg blir veldig sliten og trøtt av smerter og i perioder lite søvn. Fastlegen min skrev som kommentar til svaret at "MR gir ingen funn som tilsier at kirurgi er nødvendig men det er klinikken som avgjør hva vi skal gjøre videre". Ønsker derfor en forklaring på hva MR svaret betyr og hva du som ortoped mener.

Svar

Hei!

Svaret på MR-undersøkelsen som du har klippet inn, avsluttes med "Du har normal brusk - dermed er der ingen artrose", jeg vet ikke hvem som har forfattet dette, men denne konklusjonen er jeg litt usikker på. Artrose, eller slitasjegikt, er en tilstand med gradvis endring og etterhvert svinn av brusk i ledd. Når MR-bildet ditt beskriver "degenerative forandringer" i hofteleddene, bør det sjekkes ut. Ut fra din alder, din historie med forandringer i hofteleddene som barn, og de smertene du beskriver i dag, ville jeg sjekket grundig om ikke det foreligger en form for symptomgivende tilstand i hofteleddene dine.

I noen tilfeller kan det være grunnet rester av hofteleddsdysplasi. Hos andre med lignende historie, kan det foreligge såkalt femuroacetabulær impingement, en situasjon hvor det oppstår beinet konflikt mellom lårhalsen og hofteskålen. Begge disse tilstander kan lede til skade i leddbrusken, og med tiden slitasjegikt.

Det er helt urimelig at du i din alder skal gå rundt med så store, uavklarte plager og funksjonstap! Mitt råd vil være å rådføre seg med ortoped vedrørende disse forhold. Det vi ofte kreve spesielle projeksjoner både ved MR-undersøkelsen, men også for vanlige røntgenbilder, for å avbilde disse forandringene.

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-