Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Dårlig matlyst, kvalme og vekttap: Til lege

Spørsmål

Hei, jeg er 38 år gammel og er nå veldig usikker på om jeg har symptomer på kreft. Tenker da spesielt på kreft i bukspyttkjertel. Jeg har alltid vært ganske nøye på kosthold, med faste måltider osv. Har de siste par årene spist havregrøt til frokost så og si daglig. Ellers har jeg alltid vært glad i mat og stort sett alltid hatt god matlyst. For ca. 3-4 uker siden begynte jeg å miste matlysten. Grøten smakte ikke det samme, og jeg klarte ikke lenger å få i meg hele porsjonen. Heller ikke nevneverdig matlyst ut over dagen.
Matlysten har ikke blitt bedre, og innimellom kan jeg kjenne meg litt kvalm. Av og til smaker mat godt, men stort sett ikke. Jeg har ikke gått nevneverdig ned i vekt, ca. 1-2 kg. men så har jeg vært oppmerksom på å spise litt selv om jeg ikke har lyst.
Av andre symptomer har det hendt at jeg har våknet opp og følt meg skikkelig svett og varm. Perioder i løpet av dagen kan jeg føle meg ekstremt trøtt, men det går som regel over. Noe gulaktig og hyppigere avføring en ellers, men ikke diaré. Av og til noe ubehag i mellomgulvet. Kan ikke se at jeg er noe gul i øynene eller i huden.
Hovedsymptomene er da altså dårlig matlyst og kvalme som kommer og går litt. Matlysten er generelt vedvarende dårlig.
Har lest at symptomene på bukspyttkjertelkreft er veldig vage i begynnelsen, så jeg er veldig redd for at dette er tidlige symptomer. Eller symptomer på annen type kreft.
Jeg tar ingen medisiner.

Svar

Hei.

Dårlig matlyst og kvalme er helt uspesifikke symptomer, som ikke kan tolkes i en konkret retning og som ikke gir mistanke om sykdom x eller y. Dårlig matlyst og kvalme kan oppstå ved en lang rekke sykdommer og medisinske tilstander, og de behøver ikke å ha med sykdom å gjøre i det hele tatt.
Det blir derfor veldig feil å velge ut en vilkårlig diagnose å være bekymret for (bukspyttkjertelkreft), siden antall mulige årsaker er henimot ubegrenset.

Skal en finne ut av årsaker til dette, må en gå systematisk til verks som lege, dvs undersøke pasienten grundig, inkl kjenne på magen, lytte på lunger m.v., ta en rekke blodprøver for å se etter tegn til sykdom og evt noe som kan nøstes videre i, altså en bred utredning.

Siden dette nå har vart i 3-4 uker, og du også har gått litt ned i vekt, så synes jeg du skal oppsøke lege for dette nå.
Men ikke les mer om symptomer og diagnoser, for da ender du bare med de sjeldneste og verste sykdommer, og uansett så er det fremfor alt ikke mulig å google seg frem til korrekt diagnose, med så uspesifikke symptomer som dette.

Ha det bra.