Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Dårlig lukt fra mave og munn

Spørsmål

Er plaget av veldig dårlig lukt fra mave/munn.Kjenner det ikke selv,men kona klager veldig. Har vært hos lege ,fått nexium,han sa jeg måtte unngå tung fordøylig mat,fordi dennne blir liggende å ulme i maven. Jeg lurer på hva som er tung fordøylig mat og hva jeg bør unngå?

Mann, 42 år

Svar

Hei

Dårlig ånde eller halitose er et svært vanlig problem som mange er plaget med. Det er ikke uvanlig at man ikke merker det selv, så det er jo bra at kona di har gjort deg oppmerksom på det. Som legen sikkert forklarte deg finnes det en rekke mulige årsaker til dårlig ånde, men vanligvis kommer den fra maven eller munnen. Som oftest er det ikke noe farlig, men enkelte av årsakene kan være alvorlige, som diabetes, lunge- eller nyresykdom, så det er bra at du har vært hos lege for å utelukke disse.

Den aller vanligste årsaken er som du sikkert vet bakterier i munnhule og svelg. Munnhygiene er derfor veldig viktig. Regelmessig tannpuss og tungepuss, munnskylling (med Klorhexidin) og tanntråd samt bruk av tyggegummi eller sukkerfrie pastiller hjelper som regel. Sukkerholdig mat og drikke som saft og brus er kjent som god næring til bakteriene i munnen og bør i størst mulig grad unngås, i hvert fall mellom måltidene. Man kan få kjøp sinkhodlig tannkrem og sugetabletter som forebygger dårlig ånde ved å hemmer bakteriers produksjon av svovelforbindelser. Disse er verdt et forsøk hvis du ikke har forsøkt allerede.

Siden du har fått Nexium som er en syrepumpehemmer som reduserer saltsyreproduksjon i magen, regner jeg med at legen mistenker at du kan ha sure oppstøt eller såkalt refluks, en vanlig årsak til dårlig ånde. Noen merker dette med halsbrann som et symptom, men absolutt ikke alle. ”Tungt fordøyelig mat” er et veldig vagt begrep som jeg forstår at du lurer på. Det er ikke alltid slik at den maten som tar lengst tid å fordøye, som for eksempel kjøtt, forårsaker dårlig lukt. Matvarer som kan gjøre refluks/sure oppstøt og derfor dårlig ånde verre er først og fremst fettrik mat. Du bør derfor unngå for mye kaker, kjeks, fritert mat, fete kjøtt- og melkeprodukter og dressinger. Velg lettmargarin og bruk lite fett i matlagingen. Skjær bort synlig fett fra kjøtt og fjern skinnet på kylling.

Du bør også unngå store måltider (spis heller lite og ofte), spesielt før leggetid. Det er ikke så mye fordi maten ligger å ”ulmer”, som at det presser på lukkemuskelen som ligger mellom magesekken og spiserøret og fører derfor til at gass og væske fra magen kan komme opp i spiserøret og munnen. Alkohol, te, sterk kaffe og sterke krydder kan også gjøre det verre. Hvis du er overvektig er vekttap en fordel. Å sove med hevet overkropp kan også hjelpe.

Etter en periode med Nexium regner jeg med at du vil bli vurdert av legen igjen. Hvis medisinen har hjulpet, er det sannsynlig at årsaken er refluks. Hvis den ikke hjelper derimot, er disse kostrådene uansett ikke skadelige å følge. Husk at sunn mat som frukt, grønnsaker og grove kornprodukter med fordel kan spises. Selv om det kanskje ikke hjelper mot lukten, hjelper det i alle fall for helsen generelt!

Som du sikkert er klar over kan røyking forårsake dårlig lukt fra munnen, noe også hvitløk, egg og rå løk kan.

Du kan lese mer om forskjellige årsaker og behandlinger for dårlig ånde her:
http://www.lommelegen.no/php/art.php?id=320407

Håper du får orden på problemet!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-