Dårlig hygiene

Spørsmål

Jeg er veldig redd for smitte. Likevel gjør jeg idiotiske ting inne i mellom som aldri noen andre ville ha gjort. Jeg er redd for hva jeg kan ha blitt smittet av. Jeg gikk en tid på sykepleien. Da jeg var i praksis på et sykehjem var jeg ikke like flink med hygienen. F.eks., en gang skulle jeg inn å hente et bekken med urin, tok det uten hansker, og fikk sølt urin på hendene. Har også jobbet noen uker på et psykiatrisk sykehus. På avdelingen var det flere med hepatitt C. Det hendte at jeg spiste sammen med pasientene. Da brukte jeg jo samme bestikk som de brukte spise av, og spiste av det samme pålegget. Noen av pasientene var litt grisete av seg også. Ordnet blant annet også med oppvasken etterpå og måtte ta i bestikk o.l. som de hadde brukt, uten hansker. Skiftet sengetøy uten hansker også. Bor på studenthybel. Da jeg flyttet inn vasket jeg ikke rommet, la klær og slikt inn i skapet som var der uten å vaske det. Brukte til og med toalettet uten å vaske det først. Det gjorde jeg først etter noen dager. Dette toalettet brukes av flere. Jeg tok også i bruk kjeler, stekepanne og stekespade uten å vaske det først (Det var nytt, hadde ikke brukt det før). Når jeg har vært på ferier har jeg benyttet toalettet på hotellrommet uten å legge på papir e.l. Da jeg fikk hår i en hamburger for noen måneder siden, spiste jeg den opp likevel. Alt dette tenker jeg på hele tiden. Skulle gjort sånn og sånn i stedet. Kan du være så snill å fortelle meg hva jeg kan ha blitt smittet av? Hva smitter via et toalettsete? Når man benytter utstyr for første gang uten å vaske det? osv. Vet dette høres helt idiotisk ut, men holder på å bli gal! Tenker på å teste meg for HIV og hepatitt B og C. Er det andre ting også? Har jeg noe å frykte?

Kvinne, 24 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Det du forteller meg om hva du eventuelt har utsatt deg for av smittesituasjoner synes jeg ikke er noe alarmerende i det hele tatt. I Norge lever vi nok ganske renslig i dagliglivet, men det er på langt nær nødvendig å være så renslig for å holde helsa vedlike.

At du har fått urin på hendene, spist av samme mat som pasienter med hepatitt, tatt i bestikk som de har spist uten hansker, brukt nye kjeler uten å vaske dem, ikke vasket på en hybel du flyttet til og ikke lagt papir på toalettseter eller spist hår i maten representerer en så minimal smitterisiko at det ikke nødvendiggjør noen testing for verken HIV eller hepatitt.

Det vanligste du kan smitte deg med ved å ha dårlig hygiene på toalett og kjøkken er tarminfeksjoner, som vil gi symptomer i form av diare. Hepatitt A kan også smitte på grunn av dårlig håndhygiene, men det er ganske sjelden i Norge. Dette er jo ikke farlige, men ubehagelige infeksjoner.

HIV og hepatitt smitter ikke via toalettseter. Toalettseter er faktisk noen av de reneste punktene på et bad, fordi de blir vasket mye oftere enn andre ting.

Jeg synes du skal forsøke å ha normalt god håndhygiene, og være mer avslappet på alt det andre. Vask hendene etter toalettbesøk, før måltid, før du skal lage mat og etter at du har holdt på med skittentøy eller arbeid ute.

Utover det er det seksuell aktivitet uten kondom som representerer smittefare for sykdommene du nevner. For noen yrkesgrupper (helsevesen feks) er det også viktig å unngå blod og blodprodukter, og bruke hansker når man kan komme borti kroppsvæsker og blod.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-