Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Dårlig etter matforgiftning?

Spørsmål

Vi har en datter på 16 år som i det siste året har blitt mer og mer opptatt av å spise sundt (mye skummet melk, frukt, joghurt, egg og grovbrød). Og det er lenge siden hun begynte å klage over at hun ble kvalm når hun var sulten. Hun trener og 2-3 dager i uken, men bare /snill/ jogging for velvære (som hun sider).Nå har hun nettopp vært 3 uker i england på språkreise. Første uken ble hun antagelig matforgiftet og kastet opp mye i et par dager, men ble liksom ikke helt frisk etter dette. Hun tilbringte flere dager i sengen (slapp), og haddde vanskelig for å få i seg mat, så det ble for det meste frukt og kjeks mm.

Da hun for 4 dager siden kom hjem ble det bare verre, selv om vi har forsøkt å gi henne jevnlige og små måltider,samt mye drikke. Hun er så slapp at det er bare såvidt hun greier å go opp trappen. Hun sier /det føles som om magen holder på å sprenges ettr å ha spist bare en halv brødskive, eller 2 skjeer risotto. Måltidene består ellers av Farris, eplemost, Biola, blåbærsaft, ris, kjøttdeig og brød. Ikke sterk mat. De siste dagene har hun kastet opp tidlig om morgenen (5-6), antagelig pga. at hun er /oversulten/ så siste natt stod vi opp og spiste sammen med henne kl. 0230. det gikk greit, men etter å ha spist frokost (grovbrød med blåbærsyltetøy og juice)så kaster hun opp igjen. Hun er nå merkbart (og synlig) mye tynnere i forhold til det hun var for bare noen måneder siden, og vi begynner å bli urolige. På legesenteret sier de at vi må snakke med fastlegen hennes om dette, men fastlegen har ikke ledig time før tidligst 4.august (2 uker). Hva gjør vi?Relevante sykdommer/medisiner: Ingen

Kvinne, 16 år

Svar

Hei og takk for spørsmålet. Jeg forstår godt at dere begynner å bli urolige.

Matforgiftning skyldes at enkelte bakterier som ofte finnes i maten, har fått vokse og produsere giftstoffer der. De vanligste årsakene er utilstrekkelig oppvarming av matrester, utilstrekkelig eller for langsom nedkjøling, lagring ved romtemperatur og slurv med renhold. Næringsmiddelbårne tarminfeksjoner skyldes at næringsmidler (mat, drikke og drikkevann) har vært forurenset med levende bakterier eller virus som gir infeksjoner i tarmen. De vanligste bakteriene er Campylobacter, Salmonella og Yersinia. Norovirus er det vanligste viruset som kan smitte gjennom mat. De fleste som blir matforgiftet får et ubehagelig angrep av akutt diare eller oppkast, noe som kan føre til slapphet. Matforgiftning krever bare unntaksvis sykehusinnleggelse og antibiotikabehandling er sjelden nødvendig. Som oftest går symptomene fort over, men alvorlige bivirkninger kan imidlertid forekomme. De som er spesielt utsatte er små barn, eldre og syke.

Siden datteren deres klaget på kvalme før hun dro til England, kan det være at hun allerede hadde en eller annen type infeksjon som gjorde at immunforsvaret var svekket, noe som kan forklare hvorfor det tar så lang tid for henne å komme seg til hektene igjen etter episoden i England. Siden det har gått såpass lang tid, at hun har gått ned i vekt og fortsatt kaster opp, vil jeg absolutt anbefale at dere gjør et nytt forsøk med å få time raskere hos fastlegen. Hvis han eller hun er på ferie, må det være en annen på legesenteret som kan ta tak i dette. Alternativet er å dra til legevakten eller en privatpraktiserende lege.

Når det gjelder ernæringen høres det ut som om dere har gjort alt riktig. Små hyppige måltider med mye drikke er viktig og de matvarene dere har tilbudt henne er fornuftige. Hun er antagelig dehydrert, noe som gjør symptomene verre. Kombinasjonen eplemost og farris er som dere kanskje vet bedre enn bare vann siden hun da får litt næring i tilegg, samt salt og sukker som gjør at kroppen tar opp væsken raskere enn bare vann. Det er viktig at hun forstår at hun ikke bør tenkte ”sunn” man nå. Det viktigste er at hun får i seg noe næring for at hun ikke skal bli enda slappere og dårligere. Hun bør spise akkurat det hun har lyst på, selv om det kanskje innebærer å spise mat hun vanligvis holder seg unna. Dette gjelder også drikke.

Hvis hun beholder drikke bedre enn mat, vil jeg anbefale at dere kjøper noen næringsdrikker på apoteket, for eksempel Nutridrink, Fresubin Energy eller Resource.

Hvis det er perioder i løpet av dagen som hun er mindre kvalm, bør hun benytte anledningen til å spise da. Ofte hjelper det å unngå matlukt og veldig fet mat. Det kan også være lurt å ikke spise og drikke samtidig, siden magesekken da fylles raskere opp. Andre tiltak mot kvalme/oppkast er å unngå å legge seg ned rett etter et måltid, suge på isbiter, spise kald fremfor varm mat, ingefærte, å spise eller drikke noe så fort som mulig etter en episode med oppkast samt spise tørre kjeks, særlig hvis hun er kvalm om morgenen. Mange synes at søt mat er verre enn salt mat.

Håper noen av disse tipsene fungerer mot symptomene. Hvis hun ikke allerede har blitt bedre, vil jeg som sagt anbefale at hun blir utredet av lege før 4.8. God bedring!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-