Dårlig ånde, tannkjøttsbetennelse

Spørsmål

Hei!
Jeg har det siste året slitt med vond ånde i tillegg til konstant tannkjøttbetennelse (har vært hos tre forskjellige tannleger flere ganger, uten at det har hjulpet). De har fjernet tannstein et par ganger, men de siste gangene har de ikke kunne forklart betennelsen. Har brukt både corsodyl munnskyll og dentagel, men det er bare en midlertidig løsning og skal ikke brukes over lengre tid (slik jeg har forstått). Særlig om morgenen lukter det ganske vondt i munnen, noe som er irriterende over en lengre periode. Jeg pusser veldig grundig to ganger om dagen, av og til tre, samt bruker tanntråd hver gang jeg pusser. Det begynner som regel å blø når jeg bruker tanntråd, men i dårlige perioder så blør det bare jeg pusser.
Det lukter dog vondt etter et par timer etter at jeg har pusset uansett. Det ligger som regel et hvitt belegg bakerst på tunga, sammen med en del slim i hals, noe som er litt utfordrende å fjerne siden jeg brekker meg dersom jeg prøver å skrape det vekk - selv om jeg får fjernet dette så lukter det vondt etterhvert.
Hva kan jeg gjøre for å bli kvitt tannkjøttbetennelsen for en gangs skyld, samt den vonde ånden som kommer med? Finnes det noe kirurgisk inngrep?
Takk på forhånd!

Svar

Hei.

Det er ikke sikkert at det er din tannkjøttsbetennelse som gir deg dårlig ånde. Det er helt klart en mulighet, for det er et kjent symptom på tannkjøttsbetennelse. Men det er altså ikke gitt at det er hele årsaken, eller årsaken i det hele tatt.

Derfor synes jeg du skal ta en tur til legen din nå, for å få en vurdering av dette.
Der finnes mange årsaker til dårlig ånde, både i mage / spiserør, munnhule, hals m.v.

Det vil kanskje være aktuelt med en undersøkelse hos ØNH-lege også.

Når det gjelder din tannkjøttsbetennelse, så har du vært hos tannleger for dette, og du har fått en del riktige råd mot tannkjøttsbetennelse som ikke har hjulpet deg til å bli helt kvitt betennelsen, sier du.
Da er det du skal gjøre nå, å oppsøke tannlege for en fornyet vurdering av dette, slik at en kan få optimalisert behandlingen for dette. Ofte så vil tannlegen måtte gjøre grundig mekanisk rengjøring av tenner / tannkjøtt, i noen tilfeller fjerne angrepe tannkjøtt kirurgisk.

Følg disse rådene, så finnes der nok en løsning på dette, men ta altså ikke for gitt at det (kun) er tannkjøttsbetennelsen din som er årsaken.
Lykke til.