Brystsmerter ved flyreise

Spørsmål

Hei. For 8-9 år siden da jeg sist brukte ett vanlig rutefly, fekk jeg problemer med brystsmerter. Da vi tok av med flyet opplevede jeg ganske instense smerter fra brystregionen. Da vi var komme oppp i lufta forsvant smertene, resten av turen gikk greit også landingen. Jeg reiste aleine så ingen oppdaget mine problemer, utenom mannen som satt ved siden av meg. Jeg var ung og oppsøkte aldri lege for dette. Men i de siste årene har jeg hatt noen små problem med ubehaglig hjertebank. Jeg oppsøkte lege og han tok EKG, målte blodtrykk uten å finne noe galt. Har ikkje vært plaget med noen større helseproblem siste årene.
Denne sommeren må jeg ut å fly, så jeg er litt bekymret om at jeg kan få problem igjen(har aldri hatt flyskrekk). Jeg forstår at det kan være vanskelig og stille ein diaganose eller dra ein konklusjon ut ifrå problemet mitt, men kan du sei noe om helsproblem ved flyging, da spesielt takeoff.
På forhånd takk!!

Relevante sykdommer/medisiner: Astma/Allergi
Ryggproblem

Mann, 24 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei, det er ikke så enkelt å svare på spørsmålet ditt uten å vite mer om deg og den aktuelle situasjonen om bord på flyet da du fikk symptomene du beskriver. Vanligvis er det viktig for en lege som skal vurdere en persons subjektive plager å ha kjennskap til familiens sykdommer, pasientens helsevaner, tidligere sykehistorie og evt. medikamentbruk. Jeg skal derfor prøve å formidle deg noen fakta og tall slik at du selv kan forsøke å plassere deg innenfor de aktuelle diagnosegrupper. Studier har vist at bare 5-10 % av de som har brystsmerter som symptom, kontakter lege. Av disse, som oppsøker lege (allmennpraktiker), vil ca. 50 % ha dette som et ledd i muskel- og skjelettlidelse eller som uttrykk for nervøse plager, ca. 15 % har hjerte-og karsykdom, ca. 15 % har en sykdom i respirasjonsorganer og ca. 15 % har en sykdom i mage-tarm-systemet. Jo yngre pasienten er jo mer sannsynlig er det at det dreier seg om en harmløs tilstand. Angst, depresjon og emosjonelle reaksjoner på ubehaglige situasjoner kan også føre til brystsmerter og hjertebank selv om en ikke har "flyskrekk". Astma kan gi brystsmerter, men dette er ikke spesielt knyttet til takeoff-situasjonen. Pneumothorax er en tilstand, som kan gi brystsmerter. Her kommer det luft mellom lungene og innsiden av brystkassen. Denne tilstanden forekommer hyppigst hos yngre, tynne mennesker mellom 20 og 40 år og særlig hos menn og røykere. Denne tilstanden gir vanligvis mer langvarige plager enn det du opplevde den gangen og kan oppdages ved å ta et røntgenbilde av lungene. Sykdommer og tilstander i nakkevirvelsylen og brystvirvelsylen vil også kunne gi utstrålende smerter til brystkassen. Siden det kun var kortvarige symptomer uten senere tilbakefall samt din daværende alder tatt i betrakting er det lite sannsynlig at det dreier seg om en alvorlig tilstand. Du har jo også vært hos din lege og blitt grundig undersøkt i den senere tiden uten at en har funnet noe galt. På grunnlag av foreliggende opplysninger vurderer jeg det slik at det i ditt tilfelle ikke vil være noen helserisiko å fly.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn