brystproteser over og under muskel

Spørsmål

Hei
Jeg er en jente på 31 år som fikk utført en brystoperasjon 1 okt. 2014 hvor jeg byttet de 10 år gamle brystprotesene mine. Jeg hadde fått en skade på den ene.
Jeg hadde 295ml anatomiske proteser plassert over muskelen siden jeg trente mye, og jeg var veldig fornøyd med resultatet.
Ved bytte ville jeg gå opp litt i størrelse og gikk over til runde proteser (450) for å unngå faren for at de kunne snu på seg i lommen jeg hadde fra før. Jeg trener fremdeles like mye (styrke/fitness og aerobic da det og er jobben min) og ville fremdeles ha de over muskelen. Jeg trodde at vi var kommet til en enighet om det da vi satte dato for protesebyttet. Men først på operasoperasjonsdagen i operasjonssalen, gikk det opp for kirurgen at han la mine første proteser over muskelen og ikke under. Han ble derfor noe betenkt om hva som ville bli best og jeg kunne ikke akkurat annet enn å stole på at det valget han tok av plasseringen av protesene var best. Jeg våknet da opp med at de ble plassert under muskelen.
Det ble et smertehelvete jeg ikke var forberedt på... Jeg måtte sitte og sove i 7 uker. Brystmuskulaturen var så stram at jeg måtte legge harde klosser under brystbindet for ekstra press i 5 uker da de ikke ville slippe, og jeg fikk store smerter i rygg og nakke muskulatur som jeg enda får behandling for hos fysioterapeut.
Jeg føler enda den dag i dag at muskelen er så spent at protesene ikke får være plass til å være "løse" og få oppføre seg som bryster. Jeg går og rundt med et konstant trykk rundt armhulene og øvre del av brystet, og jeg kjenner mukulaturen ved alt jeg gjør ( skjærer agurk, kjører bil, klapper med hendene, puster dypt inn, pusser tennene). Brystene er kompakte, men protesene myke, de kjennes og oppfører seg mer som en muskel enn et mykt bryst.
Skal det være slik når protesen ligger under muskelen..?
Bildet viser før operasjon og resultatet i dag.

Svar

Det er fordeler og ulemper med å plassere brystproteser under brystmuskelen. Som du beskriver er en av de viktigste forskjellene at det er veldig vondt i ukene etter inngrepet, mens proteser over muskelen er lite vondt og kun et par dager. En annen ulempe er at brystene blir harde og brystet beveger seg litt opp og til siden når muskelen brukes. Det er også fort gjort at protesene blir for høye og at brystet glir nedenfor protesen dersom brystet er løst. Man må da gjerne kombinere brystforstørringen med hudoppstramming, det som kalles brystløft. De største fordelene med proteser under muskelen er at det ikke er mulig å kjenne og se kanten av protesen oppad, og man unngår bølger i brystet, det som kalles rippling.

Etter operasjonen er det gjerne en rar form i ca 2 mnd, før muskelen slipper og brystene blir myke. Så det du beskriver, er nok ganske normalt de første ukene. Det er derfor litt tidlig å si om dette er sluttresultatet etter proteseskiftet, og at hevelsen oppad kan gå noe ned når muskelen slipper mer. Det at du har fått runde proteser, gir også en mer bulende form i øvre pol.